Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Darko Brlek (klarinet) i Gudački kvartet Niš na NIMUS-u

rssBookmark and Share

Makedonija 02.11.2016. Južna Srbija Info

„Darko Brlek (klarinet) i Gudački kvartet Niš“, u okviru NIMUS-a, nastupiće u četvrtak, 3. novembra 2016, u sali Niškog simfonijskog orkestra, sa početkom u 20.00 časova.

Darko Brlek (klarinet) i Gudački kvartet Niš na NIMUS-u

Darko Brlek (klarinet) je po završetku studija na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi profesora M. Gunzeka, nastavio usavršavanje kod A. Brandhofera i kod prof. Kovača u Gracu. Sarađivao je sa brojnim istaknutim umetnicima, među kojima su dirigenti K. Penderecki, A. Nanut, M. Letonja, J. Stulen, N. Gum, E. Tabakov, F. Bender, O. Balain, J. Bašmet, violinisti P. Amojal i U. Ughi i pijanista L. Pogorelić. Brlek je sarađivao i sa kamernim muzičarima, a posebno izdvaja nastupe sa čuvenim gudačkim kvartetima “Bartok“ i „Debisi“. Kao solista, koncertirao je sa Slovenačkim simfonijskim orkestrom, „Staatstheater Oldenburg“, „Deutsches Kammerorchester“, „Sinfonia Toronto“, „Mannheim Kammerorchester“, „Moscow Chamber Orchestra“ i „Bashmet’s Moscow Soloists“, „Cannes Symphony Orchestra“, „Mexican State Symphony Orchestra“, „Lithuanian State Symphony Orchestra“, Makedonskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom i dr. Nastupao je širom Evrope, kao i u brojnim prestižnim svetskim muzičkim centrima. Održavao je koncerte u Italiji Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Belgiji, Litvaniji, Bugarskoj, Turskoj i Rusiji.

U SAD-u je nekoliko puta nastupao u njujorškom Karnegi holu, u Denveru i Albukerkiju, a svirao je i u Meksiku, Egiptu. 2000. godine je imao veoma uspešnu turneju u Americi sa trijom „Luwigana“, a 2002. godine je održao seriju koncerata u Japanu, među kojima je i nastup u čuvenoj Suntory sali u Tokiju. Sledeće dve godine je proveo na turnejama po Brazilu i na Srednjem istoku. Snimao je za radio i tv stanice u Francuskoj, Italiji, Španiji, Meksiku, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a snimio je nekoliko kompakt diskova. 

Uspešno izvodi dela klasične i moderne muzike, a mnogo puta su kompozicije pisane upravo za njega. Brlek drži majstorske kurseve širom sveta, a član je žirija mnogih prestižnih muzičkih takmičenja. Dobitnik je Župančič nagrade, koju dodeljuje grad Ljubljana za veliki doprinos kulturi. Brlek je i direktor Muzičkog festivala u Ljubljani, kao i predsednik Evropske asocijacije festivala.

Stanislava Alađozovski je svoje prve muzičke korake stekla u klasi prof. D. Stefanovića. Školovanje je nastavila u školi za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof. V. Savkovića i prof. Đ. Zazrovića, prof. J. Maksimović, prof. Lj. Mihailovića i prof. V. Koha. Dobitnica je stipendije grada Niša (1991/2002) i Norveške stipendije. Magistrirala je na FU u Nišu u klasi prof. A. Stankova. Nastupala je kao solista na brojnim koncertima resitalnog karaktera u zemlji i inostranstvu. Kao član i solista kamernog orkestra „Amoroso“ nastupala je u Porto Heliju, Nišu, Leskovcu, Banja Luci, Tuzli, Sarajevu, Bijeljini. Koncert majstor je Niškog simfonijskog orkestra od 2006. godine. Od 2007. do 2012. vršila je pripreme simfonijskog orkestra za premijerne koncerte. Organizator je koncerata za decu sa posebnim potrebama i za društvo obolelih od cerebralne paralize. Godine 2014. Godine pridružuje se Balkanskom kamernom orkestru na turneji po Japanu.

Vladan Veljković je rođen u Nišu gde je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. O. Rilaka. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju 1995. u klasi prof. Lj. Gospodinova. Specijalističke studije završio je 2010. na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. O. Stančeva. Dobitnik je više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Nosilac je stipendije za mlade talente za vreme studija. Kao član kamernog orkestra Makedonske televizije i filharmonije nastupao je širom Evrope (Italija, Austrija, Mađarska, Makedonija, Grčka). Svoju koncertnu aktivnost posle studija nastavio je solističkim resitalima i nastupima sa orkestrom, a posebno se izdvajaju koncerti na Ohridskom letu, u Leskovcu, Nišu, Vranju. Član je više kamernih sastava i gudačkih kvarteta, sa kojima je ostvario mnogobrojne nastupe: NIMUS, LEDAMUS, Mokranjčevi dani, nastupi na Kolarcu, kao i učešće u trajnim muzičkim zapisima i premijernim izvođenjima. Član je kamernog orkestra „Amorozo“ od njegovog osnivanja. Radi u Niškom simfonijskm orkestru na mestu vođe viole.
Saška Stojanov-Krstić
 
Saška Stojanov-Krstić (1978) rođena je u Nišu. Nižu muzičku školu završila je u Skoplju, u klasi prof.Lj. Sokolova, a srednju muzičku školu u Nišu u klasi prof. B. Jovanović. Studirala je na Višoj muzičkoj školi u Nišu u klasi prof. V. Rilak – Stanimirović, a magistrirala na muzičkoj akademiji u Skoplju u klasi prof. O. Stančeva iz Sofije. Učesnica je brojnih takmičenja u zemlji i inostarnstvu, a posebno se izdvaja međunarodno takmičenje violista u Skoplju 1991, gde je osvojila treću nagradu u kategoriji starijih učesnika. Kao članica orkestra Makedonske filharmonije mladih, nastupala je na festivalu "Ohridsko leto", sa dirigentima iz Rusije, Nemačke i Srbije. Usavršavala se kod prof. B. Klosa iz Austrije, O. Stanceva iz Sofije, D. Mlađenovića i P. Veličkovića. Nastupala je sa sa kamernim orkestrom "Amoroso" iz Leskovca, a na NIMUSu, svirala sa kvartetima "Symphony" i "Allegro". Članica je prve postave Tuzlanskog kamernog orkestra. Radi u Niškom simfonijskom orkestru na mestu zamenika vođe viola.
Ana Stanković
 
Ana Stanković (violončelo) završila je Višu muzičku školu u Nišu u klasi T. P. Đorgovske, a osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi D. Božića. Tokom studija učestvovala je na majstorskim kursevima kod prof. I. Varge i I. Kalmana. Članica je klavirskog tria "Masala" sa kojim beleži nastupe na festivalima umetničke muzike "Constantinus" i "Nimus" u Nišu, "Dani muzike" u Herceg Novom, kao i na koncertu u Beču. Sa triom "Masala" gostuje i u emisiji "Nedeljom uveče" na drugom programu RTS-a. Kao član kamernog orkestra "Nova muzika" učestvovala je u snimanju cd-a "Vilinski zvuci" (kamerna muzika niških kompozitora). Sa kamernim orkestrom „Constantinus“ nastupala je na koncertima u zemlji i inostranstvu. Član je i gudačkog kvarteta "Creativo" sa kojim je, između ostalog, učestvovala na džez festivalu "Nišvil" 2015. Jedan je od osnivača kamernog orkestra „Impresija“ sa kojim je nastupila na otvaranju 51. Filmskih susreta svirajući muziku našeg poznatog kompozitora filmske muzike Zorana Simjanovića. Članica je Niškog simfonijskog orkestra.


Program:

Volfgang Amadeus Mocart (1756 – 1791)
Kvintet za klarinet i gudače, A-dur K581 (1789)
“Allegro”
“Larghetto”
“Menuetto”
“Allegretto con Variazioni”


#   obrazovanje   Makedonija   kamerna muzika   džez festival
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima