Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Majstori stripa" iz 67 zemalja u Leskovcu

rssBookmark and Share

Leskovac 29.06.2019. Južna Srbija Info

Sinoć je u Leskovačkom kulturnom centru otvorena 21. Balkanska smotra mladih strip autora. Balkanska smotra mladih strip autora krenula je kao najstariji strip festival bivše Jugoslavije, i svoje granice polako širila kroz Balkan da bi danas bio oboren svetski rekord po broju učesnika, čak 3017, iz 67 zemalja sa 6 kontinenata.

"Majstori stripa" iz 67 zemalja u Leskovcu

Smotru je otvorio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović zajedno sa njegovom ekselencijom, ambasadorom Kraljevine Belgije Kunom Adamom.

Tom prilikom gradonačelnik je istakao:

„Poklonici devete umetnosti biće u prilici da je bliže upoznaju kroz veliki broj radova mladih strip autora, kao i putem spektakularnog programa koja su nam organizatori pripremili. Zbog toga osećam potrebu da im se zahvalim na vrednom radu i ogromnoj posvećenosti koje ovakav događaj iziskuje.

Izuzetna mi je čast što večeras zajedno sa ambasadorom Kraljivine Belgije, njegovom ekselencijom Kunom Adamom, otvaram 21. Balkansku smotru mladih strip autora. Nadam se da će mladi ostati uporni i istrajni u svom radu, dok će Lokalna samouprava nastaviti da nesebično pomaže razvoju devete umetnosti u našem gradu.“

Ambasador Kraljevine Belgije Kun Adam tom prilikom kazao je:

„Velika mi je čast što sam danas sa vama na otvaranju 21. Balkanske smotre. Lepo je vratiti se u Leskovac, grad koji sve više razvija kulturne odnose sa Belgijom. Prošle subote sam gledao mlade Leskovčane kako predstavljaju moju zemlju na takmičenju Srbija u ritmu Evrope, i bili su sjajni, hvala im i što su danas ovde.

To što sam ja danas ovde nije slučajno. Kao što mnogi od vas znaju, moja zemlja je strastveni ljubitelj stripa. Belgijski strip i njegovi autori su poznati širom sveta tokom 20. veka. Njihov uspeh je toliki da bismo mogli reći da su junaci poput Tintina, Taličnog Toma i drugih, i da su najbolji belgijski ambasadori naše kulturne baštine.“

„Gospodine gradonačelniče, hvala Vam što ste podržali jednu ovako važnu izložbu i što ste srpskoj pubici omogućili izbor kroz koji može da se upozna sa tradicijom belgijskom stripa. Nadam se da će inspiristati mlade srpske autora da razviju svoj lični pečat,“ – dodao je ambasador Adam Kun.


#   Leskovac   Goran Cvetanović   strip   lokalna samouprava   Balkanska smotra mladih strip autora   Srbija u ritmu Evrope
@CvetanovicG @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima