Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nakon više decenija, ansambl "Kolo" zaigrao pred prokupačkom publikom

rssBookmark and Share

Prokuplje 09.03.2019. Južna Srbija Info

Posle više od nekoliko decenija, Prokupčani su u četvrtak uveče, po prvi put u Domu kulture imali priliku da uživaju u nastupu Ansambla „Kolo“. Njihovo prvo gostovanje u prestonici Toplice, zabeleženo je još pre nekoliko decenija, kada su nastupili na otvorenom, u Osnovnoj školi „Nikodije Stojanović Tatko“.

Nakon više decenija, ansambl "Kolo" zaigrao pred prokupačkom publikom

Ovaj koncert, Ansambl „Kolo“ održao je u okviru svoje turneje „4 godišnja doba“. Kako se i očekivalo, za koncert se tražila karta više, te je tako sala Doma kulture bila mala da primi sve one koji su želeli da vide nastup ovog, po mnogo čemu, posebnog ansambla.

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo”, već 70 godina na visokom nivou neguje, čuva i prezentuje srpsku tradicionalnu umetnost, kroz igru, pesmu, muziku i običaje. Više od šezdeset vrhunskih umetnika, igrača koji su istovremeno i pevači, i petnaest muzičara, prezentuju raznovrsnu i bogatu tradicionalnu umetnost Srbije. U stvaranju umetničkog repertoara učestvovali su naši najeminentniji koreografi, kompozitori, etnomuzikolozi, etnolozi i baletski umetnici. Ansambl “Kolo” je stekao izvanrednu reputaciju u zemlji i inostranstvu i nosilac je prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za visoki doprinos u kulturi.

Ansambl „Kolo“ je u dosadašnjih 70 godina postojanja priredio više od 5.000 koncerata, pred oko 10 miliona gledalaca, u najprestižnijim koncertnim salama: Metropoliten, Palata Šajo, Karnegi hol, Rojal festival hol, Opera u Kelnu, Teatar Feniče, Boljšoj teatar, Opera u Amsterdamu, Kembridž teatar i Grand kazino u Ženevi.

Svoje današnje ime „Kolo“, Ansambl narodnih igara i pesama dobija 1953. godine, a ime su mu dali sami igrači.


#   Prokuplje   folklor   Ansambl Kolo   Dom kulture Prokuplje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima