Južna Srbija Info

Kako funkcionišu alarmni sistemi 

Bookmark and Share

02.08.2018. Nikola Stojanović

Da biste izabrali najbolju zaštitu za vaš dom od provalnika onda morate da znate i kako određene vrste zaštite funkcionišu.

video nadzor
video nadzor

Vaš dom možete zaštiti na različite načine i to ne mora da se odnosi na ugradnju nekih dodatnih sredstava. 

Na primer, vi ne morate da kupite kamere, senzore ili alarmne sisteme da biste zaštitili vaš dom. Nekada je potrebno da samo malo vodite računa, ipak to nije slučaj kod svih. Onaj ko se susreo sa provalnicima se sigurno neće zaustaviti na tako nekim sitnim zaštitama, već će preduzeti ozbiljene mere i ozbiljne korake. Jedan od najčešćih vidova zaštite su alarmni sistemi i za dodatnu sigurnost video nadzor.


Kako izgleda alarmni sistem


Da bismo objasnili kako funkcioniše, pre svega moramo da navedemo od čega se sve sastoji alarmni sistem. Osnovu alarmnog sistema čine senzori, oni su ključni. Upravo ti senzori otrkivaju mnoge stvari. 

Dakle, ti senzori alarmnog sistema "osećaju" kada se otvore vrata, kada se nešto slomi, odnosno kada se slomi staklo, oni čak mogu da detektuju i curenje vode, ali i dim. Impresivno je da alarmni sistemi, odnosno senzori mogu da detektuju i hodanje. Pored senzora postoji i taj jedan centralni alarm, koji zapravo šalje dalje uputstva. 

Dakle, ako bi  bilo koji od senzora primetio nešto čudno, nešto nesvakidašnje od ovoga što smo naveli, onda bi on poslao poruku vlasniku da nešto nije u redu. 

Detektori na vratima i ostalim ulazima

Osnova alarmnog sistema jesu i detektori na vratima. Zbog čega je to tako? Pa zato što provalnici uglavnom ulaze na vrata i onda je važno da upravo tu uspostavite odličnu zaštitu. Kada se desi provala alarmni sistem će to prepoznati i poslaće signal. To je sasvim jednostavno. Međutim, od vas zavisi da li ćete zaštiti celu kuću ili ne. 

To znači da bi trebalo da postavite senzore, odnosno detektore na svim mogućim ulazima u vaš stan ili kuću. Obavezno treba postaviti i detetktore na staklima, jer se česte provale dešavaju i kada provalnici razbijaju prozore i pokušavaju da uđu kroz njih. Tako da je i ovo jako važno da znate. 


Šta se dešava kada se alarm uključi? 


Jako važno pitanje. Naime, postoji više vrsta alarmnih sistema, ali mi ćemo govoriti o onim najzastupljenijim. Ovako, kada provalnik uđe u vašu kuću, prvo će se aktivirati alarm unutar same kuće, koji ima za cilj da uplaši provalnika. 

Taj alarm proizvodi jako neprijtan zvuk, od kojeg će se naježiti i sam provalnik i jednostavno će ga upravo taj zvuk potpuno dekoncentrisati. Zatim, nije samo cilj da se on uplaši na taj način, već i da se drugi obaveste da se tu nešto čudno dešava. Tako će se na primer uključiti i spoljašni alarm. To znači da će jak zvuk čuti i komšije, pa i oni mogu da reaguju tako što će pozvati policiju i slično. 

Zatim, alarmni sistem funkcioniše i tako što vama šalje obaveštenje da se nešto dešava. Pojedini alarmni sistemi su jako dobro urađeni i povezani i sa nadležnim službama, tako da automatksi i njima šalju obaveštenja da nešto nije u redu. Dobro bi bilo da razmislite i o ovoj vrsti alarmnog sistema, koji vas i te kako može zaštiti. 

Komentara: 0


#   video nadzor  alarm
@


 


[ Dodaj komentar ]