Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako da sistem za video nadzor traje što duže?

Bookmark and Share

06.01.2023. Nikola Stojanović

Nije tajna da cena sistema za video nadzor varira u zavisnosti od toga koje elemente uključuje. Zato mnogi ljudi nastoje da otkriju šta je to potrebno da učine da bi takav jedan sistem dugo godina optimalno funkcionisao. 

Kako da sistem za video nadzor traje što duže?

Prvo i osnovno što moraju imati na umu jeste da se uvek preporučuje da sistem za video nadzor u objektu bilo koje namene isključivo ugrađuju profesionalci sa dugogodišnjim iskustvom. 

Možda neko i misli da može to samostalno da učini, ali vrlo brzo će shvatiti zbog čega je bolje prepustiti taj posao stručnjacima. Naravno da ukoliko neko želi samo da ugradi na primer jednu kameru i ništa više, možda to može i da učini samostalno, ali onda ipak ne govorimo o sistemu video nadzora. 

Kada se pominje sistem za video nadzor, to podrazumeva odgovarajuću pripremu, odnosno planiranje, te definisanje pozicija ne samo za kamere, već i za senzore za dim, kao i za senzore za detekciju pokreta i druge elemente koje jedan takav sistem uključuje. Iz tog razloga je uvek bolja opcija prepustiti ugradnju sistema za video nadzor stručnim licima. 

Održavanje je ključ trajanja sistema za video nadzor

Možda neko i misli da je dovoljno samo da angažuje stručnjake koji će ugraditi sistem za video nadzor, te da ne brine više o njemu. Sve to je delimično tačno, ali treba voditi računa i o održavanju tog sistema. 

Ipak, mnogo je važnije da stručnjaci koji budu angažovani za planiranje i izgradnju sistema video nadzora tom prilikom koriste adekvatnu opremu, odnosno ne samo onu koji je skupa, već i onu koja je kvalitetna. Baš zato se i napominje da je neophodno angažovati profesionalce sa višegodišnjim iskustvom za ugradnju sistema za video nadzor. 

Međutim, kada je u pitanju održavanje tog sistema, to ne znači samo da treba kontaktirati firmu koji je bila angažovana za ugradnju ukoliko dođe do nekog problema, već da treba poštovati pravilo o redovnom servisu svih elemenata kompletnog sistema za video nadzor. Posebno ukoliko je u njega uključen i uređaj za snimanje, jer je održavanje regulisano i aktuelnim zakonom. U tom zakonu koji je donet početkom 2017. godine vrlo jasno je navedeno ko ima pravo da vrši ugradnju sistema za video nadzor i njegovo održavanje. 

Takođe je važno da ukoliko u konkretnom sistemu postoji uređaj za snimanje bude poštovana stavka ovog zakona, a koja se odnosi na čuvanje snimka sistema za video nadzor. 

U istom tom zakonu je navedeno i šta tačno podrazumeva održavanje sistema za video nadzor, te bi stručnjaci koji su angažovani za ugradnju tog sistema trebalo na vreme da obaveste klijente o tome. 

Naime, preporuka je da to bude periodično održavanje sistema za video nadzor, tokom koga će se stručnjaci fokusirati na to da izvrše pregled i proveru svih onih elemenata koji su u konkretni sistem uključeni. A to svakako nisu samo kamere, već i napajanja, zatim kablovi, konektori i drugi elementi. Isto tako je važno i da redovno održavanje sistema za video nadzor obuhvati i softverski deo konkretnog sistema, što znači da će stručnjaci koji budu angažovani tom prilikom biti u obavezi da izvrše i proveru svih programa koji se za funkcionisanje takvog sistema za video nadzor koriste.

 

Komentara: 0


#   video nadzor
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima