Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Austrijanac Peter Pakult, novi trener Radničkog

rssBookmark and Share

13.06.2017. FK Radnički

Pripreme za novu takmičarsku sezonu Super lige 2017/18. zvanično počele su juče, a u Čairu je tim povodom održana konferencija za medije na kojoj je ujedno promovisan i novi šef stručnog štaba, Austrijanac Peter Pakult.

Austrijanac Peter Pakult, novi trener Radničkog

Iskusnog trenera sa bogatim internacionalnim iskustvom u redove niškog Superligaša doveo je predsednik kluba Ivica Tončev, koji je u Pakultu video potencijal za ostvarenje zacrtanih planova, najpre poboljšanja plasmana na tabeli a potom i ostvarenja evropskih ambicija kluba. Tončev i Pakult su dugogodišnji prijatelji koji su vrlo brzo ugovorili međusobnu saradnju, na obostrano zadovoljstvo.

Današnjoj konferenciji su, pored predstavnika medija koji redovno prate aktivnosti niškog kluba, prisustvovali i gradonačelnik Niša Darko Bulatović i gradski većnik resorno zadužen za sport, Branislav Kačar. U ulozi prevodioca našao se član novog stručnog štaba, pomoćni trener Boban Dmitrović. Konferenciji je takođe prisustvovao potpredsednik kluba Dejan Propadalo koji je u uvodnom izlaganju predstavio novog stratega Radničkog:

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast da predstavim istaknutog austrijskog stručnjaka, novog trenera Radničkog, Petera Pakulta. Sa Pakultom smo napravili dogovor da će nas kao trener zastupati narednih godinu dana - rekao je Propadalo.

Potom je reč dobio novi stručnjak koji je na klupi Nišlija nasledio Milana Rastavca. Pakult kaže da je rado prihvatio novi izazov i da misli da može da ispuni sve ono što se od njega očekuje.

Prisutne novinare je interesovalo kakve su ambicije kluba i šta se od njega, konkretno kao šefa stručnog štaba, traži u narednom periodu.

- Cilj ove sezone je da Radnički dovedemo ispred svih klubova koji se takmiče u Superligi, a koji su u dosadašnjem periodu dugo bili iznad njega. Želimo da klub bude u samom vrhu tabele i da ove godine ima neku zapaženu ulogu u domaćem šampionatu. Gledao sam utakmicu između Vojvodine i Radničkog u Novom Sadu, gde mi je par igrača iz Radničkog zapalo za oko, ali konačan izgled ekipe znaćemo tek u narednih nedelju, do dve – rekao je novi šef stručnog štaba.

Rad na ovim prostorima nije stran novom treneru niške ekipe, s obzirom na to da je radio u Sloveniji i Hrvatskoj, međutim kaže da mu nije važan mentalitet naroda, već mentalitet same ekipe koju će predvoditi u narednih godinu dana. A o motivima za preuzimanje uloge trenera kaže: „U moje vreme Radnički je bio veoma poznat u Evropi, klub sa velikom tradicijom i jedan od dobrih reprezenata tadašnje Jugoslavije. Bila mi je želja da ga i iznutra upoznam. Nije to samo neki sportski motiv, već su tu i mnoge druge stvari za koje ipak ima prostora da se promene na bolje. Pitanje je samo koliko će brzo ekipa da prihvati te promene kao i moje zamisli. Mislim da mogu dosta da doprinesem zahvaljujući svom iskustvu, kako igračkom tako i trenerskom na teritoriji Austrije i Nemačke. Znam da to ne može “od danas do sutra” ali verujem da će u veoma kratkom periodu sve biti kako treba” – rekao je novi šef stručnog štaba.

Jedna od bitnih tema o kojoj se danas diskutovalo bio je i igrački kadar za narednu sezonu.

- Od sledeće nedelje počinjemo da pravimo ekipu koja nam je potrebna, zajedno sa sportskim direktorom Markom Jovanovićem. Najpre ćemo sagledati čime raspoložemo, porazgovarati sa postojećim igračkim kadrom o tome da li žele da ostanu ovde i da li žele da igraju. Svako ko ne bude želeo da ostane, moći će da ide. Nov trener svakako predstavlja i novu šansu za svakog od igrača. Sigurno je da će nam dolaziti i igrači na probu i da nećemo nijednog igrača uzeti ukoliko ne provede određeno vreme sa nama – rekao je novi šef stručnog štaba.

O napuštanju kluba još uvek nije bilo dogovora, a kako kaže potpredsednik kluba trebalo bi da se na prozivci pojave svi igrači iz prethodne sezone.

Što se tiče najbližih saradnika, Pakult kaže da još uvek nije formiran stručni štab ali da bi u svom timu voleo da vidi kvalitetnog trenera golmana kao i mladog trenera iz Niša koji bi “učio zanat” od njega i brzo napredovao u ulozi pomoćnog trenera.

Austrijski stručnjak nije detaljno govorio o svom sistemu rada ali je otkrio da preferira treninge sa manje trčanja uz više rada sa loptom, te da će mu u pripremnom periodu pogodovati dobra podloga i kvalitetniji tereni. Prvi deo priprema planiran je za terene u Nišu a o drugom, bazičnom delu priprema za sada nije bilo reči.

 


#   Ivica Tončev   Radnički FK   Darko Bulatović   trener   Gradski većnik   Austrija   Branislav Kačar   Dejan Propadalo   Peter Pakult   šef stručnog štaba
@NisRadnicki @DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima