Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dečiji šahovski klub "OSNOVAC" iz Niša VICEŠAMPION Srbije

rssBookmark and Share

Niš 04.11.2022. Južna Srbija Info

Prošlog utorka, završeno je najjače i najvažnije ekipno seniorsko takmičenje u ženskoj konkurenciji - Prva liga Srbije za šahistkinje, koja se od 22. oktobra igrala u hotelu “Stara Planina” na Staroj planini. 

Dečiji šahovski klub "OSNOVAC" iz Niša VICEŠAMPION Srbije

Dečiji šahovski klub “OSNOVAC” iz Niša osvojio je DRUGO MESTO i titulu VICEŠAMPIONA SRBIJE što je najveći uspeh jednog niškog kluba u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u istoriji niškog šaha, dugoj ravno 90. godina!

"Titulu vicešampiona Srbije obezbedili smo kolo pre kraja, a u pretposlednjem 10. kolu igrali smo meč za titulu prvaka države! Iako smo imali ogromnu šansu da dobijemo taj meč i da se okitimo i titulom prvaka Srbije, na našu žalost nismo iskoristili priliku koja nam se ukazala, meč smo završili nerešenim rezultatom i na taj način samo potvrdili osvajanje drugog mesta", kažu iz "Osnovca".

Dodaju….

Takmičenje smo završili sa skorom od 9 pobeda i 2 nerešena meča, a pored prvoplasirane ekipe ŠK “RAD” iz Beograda, jedina smo ekipa koja nije osetila gorčinu poraza na ovom takmičenju.

Osvojeno drugo mesto i titula vicešampiona države je veliki uspeh, pogotovo za jedan mali klub koji dolazi iz grada u kome se šah kao sport nažalost ne ceni i pored svih problema sa kojima smo se čitave godine suočavali – od drastičnog smanjenja budžeta i velike borbe za pronalaženje donatora i sponzora, preko nekorektne odluke Saveza da promeni "pravila igre" usred takmičarske sezone, sredinom juna i dozvoli povećanje broja stranih igrača u svakom meču - u trenutku kada je velika većina klubova već imala formirane ekipe i da na taj način drastično utiče da se neki klubovi pojačaju u tolikoj meri da su "preko noći" postali kandidati za najviši plasman a do tada, uz dužno poštovanje, nisu bili viđeni ni u borbi za medalju, pa sve do zdravstvenih problema koji su nas zadesili.

U takvim okolnostima ogroman uspeh je i to što smo uopšte smogli snage i obezbedili finansije tek toliko da se pojavimo na takmičenju, a uprkos svim navedenim nedaćama imali smo šansu čak i za najviši plasman. 

Ovim velikim uspehom nastavili smo kontinuitet odličnih rezultata u najvišem rangu takmičenja, Prvoj ligi Srbije, u kojoj smo debitovali 2019. godine.

2019. godina – 5. mesto

2020. godina – 5. mesto

2021. godina – 3. mesto

2022. godina – 2. mesto

Za postignuti ovogodišnji rezultat zasluge idu igračicama koje su nastupale za klub i koje su svojim igrama predstavile naš klub i Grad Niš na najbolji mogući način! Treba im čestitati ne samo na odličnom rezultatu, već i na trudu i energiji koju su uložile jer su se borile za boje našeg kluba do svojih krajnjih mogućnosti. 

 

Članice vicešampionske ekipe, koje će biti krupnim slovima upisane u istoriju niškog šaha, bile su:

1.  WGM Injac Teodora (5 poena iz 10 partija)

2.  IM Maltsevskaya Aleksandra (7.5/10) 

3.  WIM Velikić Adela (8/10) 

4.  WGM Stojanović Anđelija (4.5/6)

5.  WGM Benderać Ana (7/8)

6.  ŽMK Stevanović Jelena i

7.  I-kat. Pavlović Andrea

Zahvalnost Gradu Nišu na pruženoj finansijskoj pomoći, koja je ove godine zaista bila jako skromna i drastično manja u odnosu na prošlu godinu. Iako svakako treba imati u vidu da Grad nije u obavezi uopšte da finansira sportske klubove, sve dok pruža finansijsku podršku klubovima iz drugih sportova – fudbala, košarke, rukometa, vaterpola, itd. – sa punim pravom će je očekivati i šahovski klubovi. Pogotovo što se na prste jedne ruke mogu nabrojati superligaški klubovi iz Niša – inače trećeg grada po veličini u Srbiji, koji su u prošloj ili u ovoj godini osvojili jedno od prva tri mesta u najvišem rangu takmičenja u državi – u ekipnoj seniorskoj konkurenciji, računajući sve sportove! 

Velika, ogromna, zahvalnost donatorima i sponzorima koji su nam ove godine pružili podršku i bez čije finansijske pomoći apsolutno ne bismo mogli da uzmemo učešće na ovom najelitnijem i najvažnijem ekipnom takmičenju u državi, na kojem se takmiči 12 najboljih klubova u našoj zemlji. 


#   Niš   šah   DŠK Osnovac   Prvenstvo Srbije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima