Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"I Niš hoda" - Dan pešačenja 14. septembra

rssBookmark and Share

Niš 12.09.2019. Južna Srbija Info

Planinarski savez Srbije 14. septembra 2019. godine organizuje najveću ovogodišnju planinarsku akciju ,,Dan pešačenja 2019.” pod sloganom SRBIJA HODA!

"I Niš hoda" - Dan pešačenja 14. septembra

"Dan pešačenja" predstavlja akciju kojom poziva javnost Srbije da se toga dana "pokrene" i "hoda". Planinari iz cele Srbije pozivaju stare i mlade, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce, studente da se priključe akciji i prepešače 100 metara ili celu predviđenu stazu. Pešačiće se ulicama, parkovima, prirodom, planinama Srbije.

Program pešačke ture ''Dan pešačenja''

• Dana 14.09.2019.godine u 9.00 sati okupićemo se na Nišavskom keju kod amfiteatra (spomenik Šabanu Bajramoviću, Oficirski dom).

• Posle okupljanja i otvaranja manifestacije krenućemo desnom obalom reke Nišave, kejom prema naselju Brzi Brod.

• Deci uzrasta do četvrtog razreda OŠ i oni koji smatraju da neće moći do kraja staze, ići će do DIS-a, a usput će biti pauza na mestima za odmor i rekreaciju, s obzirom  na to da na stazi već ima uređenih odmorišta i sprava za vežbanje i igru. Posle pauze i uživanja u prelepom zelenilu krenuli bismo istom stazom nazad do mesta okupljanja, čime bi pređeni put bio četiri kilometara.

• Starije generacije učenika i svi oni koji to žele mogu da nastave do naselja Brzi Brod, do crkve Tri Jerarha gde je uređeno odmorište i igralište. Na mestima predviđenim za odmor i igru održaće se nekoliko predavanja na sledeće teme: planinarenje i zdravlje, značaj i očuvanje prirode, sa posebnim osvrtom na klimatske promene, upoznavanje sa obližnjim planinama posmatranjem vrhova i značaj snalaženja u prirodi. 

Ne vraćajući se istom stazom, krenućemo iz Brzog Broda pored Medijane do Ćele Kule, gde postoji mogućnost kupovine grupnih karata za ulazak. Ukupni pređeni put pešačenja bio bi oko deset kilometara.

S obzirom na dugogodišnju saradnju, akciji „Dan pešačenja“ aktivno će se priključiti i ekološka organizacija “Zeleni ključ“, čija će uloga biti podrška omasovljavanju akcije, ali i ekološki aspekti kroz razgovore i kratka predavanja za učesnike tokom pešačenja. Saradnja će boprineti da objedinimo pešačenje, omladinski aktivizam, edukaciju, promociju pešačenja i planinarenja, a u isto vreme na zaštitu životne sredine zbog bezbednosti i zdravlja ljudi, zbog zdravijeg okruženja i čistijeg vazduha. 

O bezbednosti svih učesnika na Danu pešačenja brinuće licencirani vodiči našeg kluba kao i iskusni planinari i sportski vodiči.

Još jednom vas pozivamo da se pridružite koloni planinara/pešaka koji će 14.09.2019.godine  od 09.00 do 13.00 časova pešačiti Nišom i okolinom. 

Molimo sve zainteresovane za učešće, posebno učitelje/ce i nastavnike/ce, da nam unapred jave približan broj učesnika, da bismo na vreme obezbedili odgovarajući broj vodiča na stazi, a najkasnije do 12. septembra.

Kontakt osobe: 

Zeleni ključ – Olivera Milošević - 064/2022931 

PAK ''Mosor'' - Slaviša Ivanović - 063/1023-016


#   Niš   Dan pešačenja   Planinarski savez Srbije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima