Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nacionalni dan pešačenja - centralni događaj na Vlasini

rssBookmark and Share

Vlasinsko jezero 12.09.2023. Južna Srbija Info

Najveća pešačka manifestacija u Srbiji, uz podršku Ministarstva sporta i Ministarstva za obrazovanje Vlade Republike Srbije, biće održana 23. septembra u svim regionima, a centralna manifestacija počeće u 9.30 ispred Vizitorskog centra na Vlasini.

Foto: Vikipedija
Foto: Vikipedija

Na Vlasini će tom prilikom biti organizovane šetnje kraćim i dužim stazama, koje su izgrađene i revitalizovane u okviru velikog projekta „Vlasina-čista ljubav“, koji su realizovali Koka kola sistem, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNPD), opština Surdulica i PSS. Obnovljeno je oko 40 kilometara staza, koje vode ka vrhovima planina Gramada i Čemernik, a biće promovisana i potpuno nova edukativna staza dužine 7 kilometara.

Rosa Dan pešačenja je dan u godini u kojem PSS pod sloganom "Korak bliže zdravlju" želi da inspiriše i pokrene Srbiju da živi zdravije i da kod građana podigne svest o aktivnom i redovnom pešačenju, kao osnovnom preduslovu neophodnom za očuvanje zdravlja.

Jedan od ciljeva manifestacije je i da podstakne izgradnju pešačko-turističke infrastrukture, o kojoj će brinuti planinarske organizacije uz saradnju i pomoć lokalnih samouprava, što će u konačnici imati višestruki značaj za razvoj sporta i turističkih potencijala.

PSS Dan pešačenja u Srbiji tradicionalno organizuje od 2017. godine, od tada, svake godine na oko 90 lokacija širom Srbije pešači više od 10.000 registrovanih učesnika, a predpostavlja se da je broj onih koji nisu registrovani znatno veći.

Akcija je besplatna i prilagođena svima. Svi koji žele da se priključe tom svojevrsnom prazniku zdravog života detaljne informacije mogu dobiti kod svojih lokalnih planinarskih društava i na sajtu Planinarskog saveza Srbije. Do danas se manifestaciji priključilo oko 50 mesta Srbije sa vioše od 60 organizacija ,broj prijavljenih raste iz sata u sat.

Više informacijana:

https://www.pss.rs/
https://facebook.com/planinarskisavezsrbije
https://instagram.com/planinarskisavezsrbije


#   Vlasinsko jezero   Vlasina reka   Dan pešačenja   Planinarski savez Srbije
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima