Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radnički: Klub je žrtva pravnog nasilja!

rssBookmark and Share

11.11.2017. FK Radnički

Fudbalski klub Radnički Niš je održao vanrednu konferenciju za medije. Povod za konferenciju bio je pravni presedan po pitanju tužbe bivšeg predsednika Zorana Bankovića protiv Radničkog.

Radnički: Klub je žrtva pravnog nasilja!

Pravosnažna presuda Apelacionog suda u korist Radničkog promenjena je u rekordno kratka tri meseca i to kroz vanredni pravni lek, tako da klub  po novoj i izmenjenoj presudi Vrhovnog kasacionog suda Bankoviću treba da isplati više od 9,9 miliona dinara, što je više od novca koji se pominje u tužbi.

Iz kluba poručuju da je reč o pravnom nasilju, jer je presuda doneta na osnovu nekih fotokopija, kao i da nijedan sud nije izvršio uvid u originalne priznanice, jer one ne postoje.

Pred novinare su izašli predsednik Skupštine kluba sa Čaira Radan Ilić i klupska advokatica Ivana Panajotović.

-Mi smo presudu primili 20. oktobra ove godine, a odnosi se na potraživanje bivšeg predsednika Zorana Bankovića i njome je preinačena ranija presuda Apelacionog suda u Nišu. Po novoj presudi, klub treba da isplati gospodinu Bankoviću više od 9,9 miliona dinara, sa kamatom od 12. 6. 2014. godine, kao i troškove postupka, koji su verovatno takođe dosta veliki. Ovakvom odlukom došlo je do automatske blokade računa Radničkog u iznosu od oko 15 miliona dinara- istakla je advokatica Panajotović i zatim najavila sledeće korake kluba:

-Radnički će iskoristiti svoje pravo na podnošenje žalbe Ustavnom sudu Republike Srbije, jer smatramo da je povređeno više zajemčenih ustavnih prava, pre svega pravo na pravično suđenje, jer nije raspravljeno i odlučivano o svim činjenicama koje smo mi izneli. Nijedan sud nije izvršio uvid u originale priznanica, jer oni ni ne postoje. Dalje, pojedini potpisnici tih priznanica već su prinudno naplatili svoja potraživanja od kluba, pa su, dakle, određena potraživanja duplo naplaćena. Zatim, ne postoji odluka Upravnog odbora o uzimanju i vraćanju bilo kakvog zajma, a neophodna je saglasnost dveju ugovornih strana. Kako je gospodin Banković tada bio prvi čovek kluba, proizilazi da je sam sa sobom zaključivao te ugovore, što je pravno nedozvoljeno. Nalazi veštaka u prvostepenom postupku pokazuju da je zbir potraživanja po ovim fotokopijama priznanica 7,3 miliona dinara, dakle za 2,5 miliona manje u odnosu na ono što mu je sud dosudio. Kako ne postoji niti jedna validna odluka Upravnog odbora kluba o ovim pozajmicama i uplate nisu išle preko računa, postoji teška povreda Zakona o platnom prometu, jer ako je jedna strana pravno lice, svaka uplata mora da se odvija preko računa.

Prema njenim rečima, ovakva pravna odluka i te kako će se odraziti na dalje funkcionisanje kluba:

-Samo u toku 2017. godine, Radnički je dobio više presuda u svoju korist, čija vrednost ukupno iznosi oko 50 miliona dinara, tako da je klub bio na odličnom putu ka oporavku i potpunoj finansijskoj konsolidaciji. Sada klub dospeva u veliki problem, jer je račun blokiran, a ustavna žalba ne odlaže izvršenje presude. Pritom, rokovi su neodređeni, jer Ustavni sud ima ogroman priliv žalbi. Mi ćemo pokušati da izdejstvujemo neku hitnost u odlučivanju, ali nema garancije za tako nešto.

Dodatne argumente kluba izneo je prvi čovek Skupštine Radan Ilić.

-Ovo je presedan, do sada nezabeležen u sudskoj praksi. Gospodin Banković je uložio vanredni pravni lek-reviziju postupka i njome Vrhovni kasacioni sud nije mogao meritorno da odlučuje. Nije traženo preinačenje presude, već njeno ukidanje, a sud je odlučio više nego što je stranka tražila. Same priznanice nemaju pečat, zavodni broj, nejasni su potpisi primalaca, dakle, ne ispunjavaju potrebnu normu, a da ne pričam o tome što su to sve kopije i nisu originali, što je sve konstatovao veštak u svom izveštaju. Tu ima elemenata utaje poreza, jer novac koji je gospodin Banković navodno davao nije uplaćivan na račun kluba, dakle nisu plaćani porezi i doprinosi, a pritom su oštećeni poverioci kluba, jer je račun sve vreme bio u blokadi. Ne može iz neprava da se vuče pravo! Podnećemo krivične prijave specijalnom tužiocu za organizovani kriminal u Beogradu, kao i Zahtev visokom savetu sudstva za odgovornost sudija, ustavnu žalbu i obavestićemo ministarku pravde, jer svi argumenti su na našoj strani, to i potpuni laik može da vidi- rekao je Ilić.


#   kriminal   fudbal   Radnički FK   blokada   presuda   Ustavni sud   Zoran Banković   Radan Ilić   krivične prijave   Vrhovni kasacioni sud
@NisRadnicki @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima