Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za društvo bez razlike: Uspešan početak obuke nezaposlenih iz primene plivanja kod osoba sa invaliditetom

rssBookmark and Share

Niš 25.04.2021. Južna Srbija Info

Niški Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja realizuje projekat "Adaptivna fizička aktivnost i sport – mladi za mlade"

Za društvo bez razlike: Uspešan početak obuke nezaposlenih iz primene plivanja kod osoba sa invaliditetom

Niški Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, zajedno sa partnerima iz Bugarske, Balkanskom agencijom za održivi razvoj i sportskim klubom Kaloyan - Ladimex, realizuje projekat „Adaptivna fizička aktivnost i sport – mladi za mlade’’, koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

Nakon uspešno završenih aktivnosti 3. i 4. koje su podrazumevale pripremu odgovarajućih trenažnih materijala i metodologija za primenu plivanja, funkcionalnog treninga i kardio fitnesa kod osoba sa invaliditetom, na fakultetu je uspešno startovala realizacija aktivnosti broj 5. koja podrazumeva teorijsku nastavu i praktične vežbe iz primene plivanja za osobe sa invaliditetom.

Teorijska predavanja održana su u amfiteatru Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, dok se praktične vežbe realizuju na bazenu sportskog centra Čair u Nišu.

“Vrlo smo zadovoljni kako se obuka odvija i zalaganjem učesnika, mladih nezapošljenih osoba i njhovom željom da steknu nova znanja i da se usavršavaju iz oblasti fizičkog vežbanja osoba sa invalidtetom” ističe prof. dr Bojan Jorgić, menadžer projekta.

U ovoj aktivnosti učestvuje 18 mladih nezapošljenih osoba sa teritorije nišavskog okruga koji stiču znanja o paraplivanju, Halliwick metodi plivanja koja omogućava osobama sa invaliditetom da lakše nauče da se kreću po vodi i da nauče da plivaju, zatim o plivačkim tehnikama kraul, leđno, prsno i delfin i načinu njihove modifikacije u primeni kod osoba sa različitim oblicima fizičkog invaliditeta kao što su paraplegija, kvadriplegija, amputacije, hemipareza, cerebralna paraliza itd. kao i kod osoba sa oštećenjem vida.

Na praktičnim vežbama učesnici pri učenju i savladavanju elemenata plivačkih tehnika i načinu njihove modifikacije kod osoba sa invaliditetom koriste savremenu opremu za plivanju kao što su lopatice, daske, peraja, pojasevi za plivanje itd., koja je nabavljena u okviru projekta.

“Nakon aktivnosti broj 5. sledi aktivnost broj 6. koja podrazumeva da učesnici projekta svoja teorijska i praktična znanja iz plivanja provere u praksi u direktnom radu sa osobama sa invaliditetom” kaže prof, dr Marko Aleksandrović.

Kada se završe aktivnosti 5. i 6  planirane su praktična radionica i "Dan otvorenih vrata" koje imaju za cilj razmenu dobre prakse i predstavljenje projekta svima zaintersovanim za rad sa osobama sa invaliditetom i šire.


#   Niš   plivanje   Osobe sa invaliditetom   obuka   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Bojan Jorgić   adaptivni sport   instruktori
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima