Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

ISPOVEST ŽRTVE BAHATOG VOZAČA: "Uništio mi je život i dobio KUĆNI ZATVOR"

rssBookmark and Share

Merošina 09.01.2016. Branko Janačković, Blic

Miljanu Živković (19) iz Pukovca je 7. juna 2014. godine u Ulici Dimitrija Tucovića u Nišu, na pešačkom prelazu pokosio „audi“, a vozač Aleksandar Sabolić (22) iz Merošine osuđen je na deset meseci kućnog zatvora.

Miljana je u bolnici provela mesec dana, a i danas, godinu i po posle teškog udesa koji je jedva preživela, ide na rehabilitacije, Foto: B.Janačković
Miljana je u bolnici provela mesec dana, a i danas, godinu i po posle teškog udesa koji je jedva preživela, ide na rehabilitacije, Foto: B.Janačković

Miljana je u bolnici provela mesec dana, a i danas, godinu i po posle teškog udesa koji je jedva preživela, ide na rehabilitacije

Od siline udara, Miljana je letela 35 metara, što je zabeleženo i na stravičnom video-snimku sigurnosnih kamera obližnje pošte. Ona je u udesu zadobila prelom slepoočne kosti, krvarenje u mozgu, nagnječenje mozga, višetruke prelome karličnih kostiju, desne ruke, desne potkolenice, a povrede su okarakterisane kao opasne po život.

- Došlo mi je da plačem, život mi je uništen, mnogo sam se razočarala u pravosuđe - kaže Miljana za "Blic".

Zbog toga joj posebno teško pada što će vozač koji joj je upropastio život i osujetio planove za dalje školovanje kaznu služiti u svom domu, uz mere elektronskog nadzora, umesto u zatvoru iza rešetaka.

- Kada sam dobila presudu, bila sam besna jer je za to krivično delo minimalno predviđeno godinu dana u zatvoru, a on je dobio kaznu ispod minimuma, i to u kućnim uslovima. Uz to, ima prava da napušta kuću do šest časova. Pa kakva je to kazna? - kaže Miljana.

Odmah posle udesa ona je reanimirana, u bolnici je provela mesec dana, a i danas, godinu i po dana posle teškog udesa koji je jedva preživela, još uvek ide na rehabilitacije

- Udario me je na pešačkom prelazu, pa makar zbog toga zaslužuje da dobije zatvorsku kaznu umesto da se odmara u kućnim uslovima. Kakva se poruka šalje drugim vozačima ovakvom presudom, pitam se - dodaje ona.

Miljana kaže da joj je teško palo ponašanje vozača u mesecima posle udesa.

- Nije se nijednom javio mojoj porodici. Kada smo se u sudu sreli prvi put, prošao je pored mene kao da ne postojim. U vreme udesa pohađala sam paralelno dve srednje škole, Gimnaziju „Svetozar Marković” i srednju Umetničku školu. Zbog posledica udesa Umetničku školu još nisam uspela da završim, kasnim godinu dana jer stalno idem na rehabilitacije. Velika mi je želja bila da upišem Policijsku akademiju, ali sam u tome bila onemogućena posle ovog teškog udesa, jer zbog brojnih povreda nisam mogla da treniram za fizičke testove - poverava se Miljana, koja je upisala studije arhitekture.

Okolnost da je delo učinjeno iz nehata sud je uzeo u obzir kada je odlučio da se kazna izvrši u kućnom zatvoru. U kaznu će mu, uz to, biti uračunata i dva meseca koja je proveo u pritvoru.

- Da li neko uzima u obzir kako sam ja ili ih samo interesuje to što je vozač mlad i neosuđivan. I ja sam mlada, ali je moj život upropašćen - kaže Miljana.

- Hvala „Blicu” što je odmah posle udesa objavio video-snimak na kojem se vidi da sam prelazila ulicu na pešačkom prelazu. Da nije tog snimka, pitanje je da li bi bio uopšte osuđen - kaže Miljana.

Da nije snimka, bio bi oslobođen...


#   saobraćajna nezgoda   Merošina   automobili   viši sud   Svetozar Marković   Pukovac   presuda   ispovest   kućni pritvor   Miljana Živković   Aleksandar Sabolić   Dimitrija Tucovića ulica   krivično delo   srednje škole   pravosuđe
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima