Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Luksuzni džip bez papira zadržan na Gradini

rssBookmark and Share

Gradina 05.09.2020. Južna Srbija Info

Carinici su 3. septembra 2020. godine, u saradnji sa policijom, na izlazu graničnog prelaza Gradina osujetili pokušaj da luksuzni džip bez prateće dokumentacije bude transportovan u Bugarsku.

Luksuzni džip bez papira zadržan na Gradini

Na izlaz prelaza Gradina oko 22 časa pristigao je 42-godišnji srpski državljanin iz Subotice u društvu supruge, vozeći putnički kombi sa prikolicom na koju je bio natovaren džip bez registarskih tablica.

Kako je reč džipu ''JEEP WRANGLER UNLIMITED'' od 3604 kubika, proizvedenom 2016. godine, čija cena premašuje iznos od 40.000 evra, odmah je bilo sumnjivo što tako vredno vozilo na sebi nema ni redovne niti privremene tablice.

Pritom automobil nije ni prijavljen na adekvatan način, jer su supružnici na pitanje carinika šta imaju da prijave za carinsku kontrolu rekli da nemaju ništa i da samo prevoze auto na prikolici iz Subotice ka Bugarskoj gde nameravaju da ga registruju.

Carinik ih je potom upitao šta imaju od dokumentacije za automobil koji prevoze, jer kako nema registarske oznake, potrebno je da pokažu odgovarajući izvozni ili tranzitni dokument.

Tada su putnici rekli da ne poseduju ni jedan od dokumenata koje je carinik pomenuo, već da imaju fakturu iz Mađarske i fotokopiju poništene saobraćajne dozvole za natovareni auto.

Nametnulo se i pitanje šta se dogodilo sa tablicama tog automobila, na šta je vozač rekao da su privremene ''ZOLL'' tablice davno istekle i da su mu kod kuće u Subotici, što praktično znači da je auto nelegalo bio u zemlji.

Podsećamo da polovni automobili koji se uvoze u zemlju moraju na sebi imati tzv. privremene tablice čije je važenje ograničeno na svega nekoliko dana i služe kako bi vozilo moglo u što kraćem roku da se ocarini u najbližoj carinarnici. Ako uvoznik to ne učini u predviđenom roku, automobil postaje neocarinjena i samim tim nelegalna roba koja ne može da se registruje, pa ni da se koristi.

Pretpostavka iskusnih carinika je da se vozač ''preračunao'' i propustivši rok za carinjenje stvorio sebi dodatni problem koji je pokušao da reši nelegalnim izvozom u susednu zemlju.

Pošto je preko granice pokušao da preveze neocarinjen auto za koji nije posedovao ništa od carinskih dokumenata, luksuzni džip i pripadajući ključevi su zbog neprijave, privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka koji je protiv ovog putnika pokrenut.


#   automobili   Gradina   carina   krijumčarenje   Granični prelaz   džip
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima