Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Saslušan vlasnik šarplaninca koji je izujedao nastradalu ženu iz Aleksinca

rssBookmark and Share

Aleksinac 01.05.2022. Telegraf, Aleksinac.Net

Odvezli smo je u aleksinačku bolnicu, tu su joj sanirali rane, a zatim je uputili u Niš na Kliniku za plastičnu hirurgiju gde je operisana - ispričao je suprug preminule.

Saslušan vlasnik šarplaninca koji je izujedao nastradalu ženu iz Aleksinca

M. K. (64) iz aleksinačkog sela Ljupten saslušan je danas pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Aleksincu u sklopu pretkrivičnog postupka koji je protiv njega pokrenut zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv opšte sigurnosti.

M. K. je vlasnik šarplaninca koji je 5. decembra prošle godine teško povredio njegovu komšinicu Krstinu Jovanović (68), koja je dan kasnije preminula u niškom Univerzitetskom kliničkom centru.

Krstinin suprug Slobodan kaže da, iako ne krivi svog komšiju i daljeg rođaka, ne može da se pomiri sa tragičnim gubitkom žene za koju kaže da je za njega bila "zlatni krst" na koju se oslanjala čitava porodica.

Pas M. K. bio je u boksu tog dana kada se dogodila tragedija.

- Nismo strahovali iako je šarplaninac bio ogroman jer je uvek bio poslušan. Kad bi mu M. K. kazao da uđe u boks, uvek je to radio, veoma je bio pametan. Tog dana smo istovarili bure sa voćem jer smo pekli rakiju, a ja sam rekao Krstini da ide po kolica sa sitnim drvima. Pitao sam Mileta da li će on izbaciti džibru ili da ja sačekam da ispečemo rakiju, a on mi je rekao da teram traktor kući, da će on to učiniti. Ne mogu da se setim da li sam ušao u traktor ili sam se nalazio kraj njega kada sam čuo Krstinu kako je zacvilela - priča Slobodan.

"Pas će da udavi Krstinu!" Krstinin muž priča da se tada okrenuo i video kako je životinja oborila njegovu suprugu i skočila na nju.

- Viknuo sam: "Pas će da udavi Krstinu!". On je zgrabio neku motku, počeo da ga udara, ja sam joj pritrčao, a šarplaninac je grizao za glavu. Nisu joj se videle ni oči, ni nos, ni usta od krvi. Vukao sam je za ruku, ali je pas čvrsto držao zubima. Mile mu je razdvojio čeljusti da bi je oslobodio, a on je onda ugrizao i njega. Da nismo bili tu da je spasimo, verujem da bi je zaklao - priča Slobodan brišući suze.

Baš tada je, kako objašnjava nesrećni čovek, naišao njegov sin.

- Kazao sam mu: "Obaraj sedišta u kolima, ne pitaj ništa, majka će iskrvariti". Odvezli smo je u aleksinačku bolnicu odakle je upućena u Niš na Kliniku za plastičnu hirurgiju gde je operisana. Sutradan je preminula, da li od rana ili od stresa, to će tek da se utvrdi - rekao je Slobodan.

Komentarišući odgovornost svog komšije i rođaka, ističe da ga ne krivi, ali da smatra da je trebalo bolje da čuva agresivnog psa.

- Ne mogu da ga krivim, mi smo bili u njegovom dvorištu, pas je bio u boksu. Međutim, smatram da država treba da reaguje i da propiše uslove pod kojma se moraju čuvati opasni psi. Onaj kome je zadovoljstvo da čuva takve životinje, mora da bude i odgovoran za njih - ističe.

Šarplaninac trenutno u prihvatilištu Dalibor Marković, direktor Komunalnih usluga Aleksinac, saopštio je da je šarplaninac u prihvatilištu ovog preduzeća.

- Pas je duže vreme kod nas, čekali smo postupanje tužilaštva u pretkrivičnom postupku i u vezi sa tim kontaktirali sa inspekcijskim službama radi opservacije životinje. Ukoliko oni budu smatrali da je potrebna eutanazija, to čemu učiniti, u suprotnom ćemo psa vratiti vlasniku - kazao je Marković.

Krivični zakonik predviđa da ukoliko je izvršenjem krivičnog dela protiv opšte sigurnosti nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina.

Kako saznajemo, ključno za dalji postupak protiv vlasnika psa biće obdukcioni nalaz, na osnovu kojeg će biti utvrđeno da li postoji uzročno posledična veza između napada psa i nastupanja smrtnog ishoda.


#   Aleksinac   policija   ubistvo   sud   Ljupten   osnovno tužilaštvo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima