Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Leskovcu mesečno dve osobe pokušaju samoubistvo

rssBookmark and Share

09.10.2011. T. Stevanović, Pravda

Na području Jablaničkog upravnog okruga od početka ove godine, na odeljenju neuropsihijatrije leskovačkog Bolničkog centra, registrovano je 18 osoba koja su sebi samoubistvom pokušale da prekrate život. Više od polovine su tinejdžerskog uzrasta.

U Leskovcu mesečno dve osobe pokušaju samoubistvo

LESKOVAC – Tokom istog perioda prošle godine registrovano je 11 pokušaja samoubistava kod osoba do 26 godina starosti oba pola. U tim pokušajima prednjače devojke, a najmlaća među njima, kako nezvanično saznajemo, bila je jedna devojčica od samo 10 godina starosti.

Poslednji slučaj pokušaja samoubistva koji je uzburkao leskovačku javnost je slučaj N. M. (37) iz Leskovca, iz ovdašnjeg Radničkog naselja, koji je zbog kraće svađe sa devojkom odlučio da skoči sa 17 sprata leskovačkog solitera C17 u užem centru grada. Pokušaj samoubistva sprečen je posle dužih pregovora sa policijom, a, kako su nam docnije objasnili u leskovačkom Bolničkom centru, reč je o narkomanu, koji se sa znatno mlađom devojkom posvađao oko doze narkotika. Inače, sa vrha ovog solitera od 17 spratova u poslednjih desetak godina bilo je tri pokušaja samoubistva, od kojih su dva završila smrtnim ishodom.

Tim povodom je načelnica odeljenja neurospihijatrije leskovačkog Bolničkog centra, primarijus dr Tatjana Jovanović, pored ostalog, istakla da su „sirotinja i život bez stalnog zaposlenja najčešći okidači za suicidne očajnike, a suicid među adolescentima najčešće je rezultat narušenih porodičnih odnosa“.

U leskovačkom Centru za socijalni rad, u službi koja prati maloletničku delinkvenciju, rekli su nam da suicidnih maloletnika ima više u perifernim naseljima, u kojima dominira radničko stanovništvo, koje većinom nije zaposleno zbog propadanja firmi ili loše urađene privatizacije u ovom gradu i okolini.

- Česte svađe u porodici i teška socijalna situacija okidač su da čovek pokuša samoubistvo, što nije rešenje postojećeg problema – ističu u ovom leskovačkom centru.

 


#   samoubistvo   Tatjana Jovanović   pokušaj samoubistva   Ana Jovanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima