Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uhapšeno više osoba osumnjičenih za krađu identiteta Andreja Vučića

Bookmark and Share

10.04.2015. RTS, Južna Srbija Info

Policija je uhapsila više osoba osumnjičenih za krađu identiteta Andreja Vučića, saznaje RTS u MUP-u. Sprovedena akcija suzbijanja finansijskog kriminala u nekoliko gradova u kojoj je uhapšeno oko 15 osoba.

RTS-ilustracija
RTS-ilustracija

Među privedenima su i osumnjičeni za krađu identiteta Andreja Vučića. Oni su trenutno na saslušanjima u policiji, posle čega će biti doneta odluka o zadržavanju.

Među ostalima, reč je i o istrazi slučaja u kojem je lična karta sa podacima brata srpskog premijera korišćena za registrovanje fantomskog preduzeća "Asomakum".

Pitanje poslovanja tog preduzeća pokrenuto je prošle jeseni u Skupštini Srbije, pokrenuo ga je poslanik Nove stranke Zoran Živković.

Premijer Aleksandar Vučić je nakon toga rekao da je njegovom bratu ukraden identitet, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da je policija "nepobitno utvrdila" da je bilo falsifikovanja lične karte Andreja Vučića.

Stefanović je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove rekao da su grafolozi "nepobitno utvrdili" da je falsifikovan Vučićev potpis, ali i da postoji razlika u slici i serijskim brojevima na ličnoj karti.

Sporno preduzeće je osnovano 2010, a kao osnivač i vlasnik vodio se Andrej Vučić, a 2011. račun ove firme blokiran je zbog duga od 20 miliona dinara.

U oktobru prošle godine Poreska uprava je saopštila da su pre nekoliko godina određena lica, koristeći lažnu ličnu kartu, otvorila "fantomsku firmu" na ime Andreja Vučića i da je još 2010. utvrđeno da brat aktuelnog premijera sa tim nema nikakve veze.

Sektor Poreske policije je u vezi sa tom firmom i tim slučajem, u decembru 2010. pozvao Andreja Vučića, koji je tada kao građanin dao izjavu da sa tom firmom nije povezan.

Istragom i proverom poslovanja firme, utvrđeno je da je da je ta firma osnovana lažnom ličnom kartom, a na osnovu poređenja sa pravom ličnom kartom Andreja Vučića, ustanovljeno je da je u pitanju falsifikat - fotografija nije identična, pečat MUP-a, potpis, broj lične karte i prijava prebivališta.

Kako je objasnio tadašnji direktor Poreske uprave Marko Marinković, reč je o falsifikatu na starom obrascu lične karte i da je u pitanju fantomsko preduzeće koje je ciljano osnovano radi zloupotrebe u privrednom poslovanju.

Firma je registrovana u Agenciji za privredne registre (APR), a služila je kao "protočni bojler" za druge firme odakle je izvlačen novac za nelegalnu privrednu aktivnost.

Poreska policija je nekoliko meseci kasnije, u februaru 2011, sačinila službenu belešku da se ta firma "zbog falsifikata ne može dovesti u vezu sa Andrejem Vučićem, jer je osnovana posredstvom lažne lične karte.


#   policija   hapšenje   Aleksandar Vučić   Nebojša Stefanović   Poreska uprava   istraga   lična karta   Andrej Vučić   krađa identiteta   Poreska policija   lične karte   Zoran Živković
@avucic @nesastefanovic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima