Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vranje, oskrnavljeni ikonostas i dvadeset ikona u crkvi

rssBookmark and Share

Vranje 04.06.2022. RTS, Južna Srbija Info

Nepoznata lica oštetila su ikonostas i dvadesetak ikona u crkvi Svete Trojice u Vranju, potvrđeno je RTS-u u Osnovnom javnom tužilaštvu.

RTS Screenshot
RTS Screenshot

Kako nam je potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju, sinoć su u crkvi Svete Trojice u tom gradu nepoznata lica oštetila ikonostas i dvadesetak ikona.

Crvenom bojom obojene su oči svetaca. Tužilaštvo je naložilo da se pregledaju snimci kamera u crkvi i da se razgovara sa očevicima.

Krivično delo se kvalifikuje kao uništenje i oštećenje tuđe stvari, a pošto se radi o verskom objektu, tužilaštvo preduzima gonjenje po službenoj dužnosti. Istraga je u toku.

Krivično delo se kvalifikuje kao uništenje i oštećenje tuđe stvari, a pošto se radi o verskom objektu, tužilaštvo preduzima gonjenje po službenoj dužnosti. 

Iz Eparhije vranjske saopštavaju da je u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju 2. juna primećeno skrnavljenje i oštećenje ikona i ikonostasa, a pored njih i ostalih ikona u crkvi, paraklisu i krstionici, ukupno 20 ikona.

Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetitelja.

Trećeg juna, navode, obaveštena je Policijska uprava u Vranju, posle čega je urađen uviđaj u Hramu Svete Trojice. Sačinjen je zapisnik i dokumentovano skrnavljenje ikona fotografijama.

O slučaju je policija obavestila Osnovno javno tužilaštvo.

Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo su Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni u Francuskoj.

Ikone su remek delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga.

Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu.


#   Vranje   vandali   ikone   Crkva Svete Trojice   ikona   Crkva Svete Trojice Vranje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima