Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac dobija zaobilaznicu

rssBookmark and Share

Leskovac 17.09.2010. D. Kocić

Leskovac dobija zaobilaznicu
Leskovac - Uveliko se gradi zaobilaznica oko Leskovca, jedan od najznačajnijih projekata koji se realizuje na jugu Srbije. Predviđeno je da prva faza bude završena najkasnije do kraja ovogodišnje građevinske sezone.

Namera o gradnji zaobilaznice stara je četiri decenije, a realizuje se po idejnom projektu od pre petnaest godina. Kompletna trase duga je oko tri kilometra, a u prvoj fazi biće sagrađeno 750 metara, odnosno deonica koja povezuje Nišku i Devetu ulicu.

Dragana Stošić, pomoćnica gradonačelnika Leskovca, smatra da će posle završetka prve faze moći da se izmesti tranzitni saobraćaj, odnosno biće uspostavljena veza sa regionalnim, ali i magistralnim putnim pravcima koji povezuju dva dela grada Leskovca, ali i opštine Bojnik, Lebane i Medveđu, i to direktno sa Koridorom 10.

Vrednost investicije prve faze je 60 miliona dinara. Polovina potrebih para obezbeđena je iz međunarodnih izvora, iz Nacionalnog investicionog plana biće uloženo 35, a iz budžeta lokalne samouprave 15 procenata vrednosti investicije.

U ovom trenutku urađen je i projekat druge faze, a izvori finansiranja će biti isti - Evropska banka, Nacionalni investicioni plan i lokalna samouprava. Sredstvima budžeta biće finansirana i nadoknada vlasnicima pet srušenih kuća koje se nalaze na delu ove važne trase. Dogovoreno je da svi vlasnici ovih, inače nelegalno sagrađenih kuća, dobiju stanove i po 10 evra za svaki kvadratni metar zemljišta.

Programom prve faze zaobilaznice predviđeno je da se gradi i nadvožnjak na samom ulazu u grad. Izvođač radova je francuska kompanija „Fracine“, vrednost investicija je 130 miliona dinara, a i ovaj program finansijski direktno podržavaju Evropska banka, NIP i lokalna samouprava.

Određeni prevoznici

Gradsko veće Leskovca jednoglasno je usvojilo ocenu komisije da poslove prigradskog saobraćaja obavlja šest prevoznika - „Frenki“, „Goran“, Cvetković - prevoz“, „Mitić“, „Pešić - prevoz“, i „Jugotrans - prevoz“. Čule su i brojne primedbe na ponašanje pojedinih autosaobraćajnih kuća, poput ocene da nisu poštovali odluku Gradske skupštine o besplatnom prevozu trudnica, što je i bila odluka Gradske skupštine, koju su prevoznici ignorisali.

Šteta od grada 40 miliona dinara

Direktna šteta od gradonosnih oblaka i nevremena u leskovačkom kraju, u katastarskim opštinama Dušanovo i Podrimce, iznosi nešto više od 31,5 miliona dinara, a indirektna oko 7,9 miliona dinara, saopšteno je na sednici Gradskog veća Leskovca. Nevreme je zahvatilo 210 hektara obradivih površina, a poljoprivredne kulture su oštećene od 40 do 80 procenata.


#   Leskovac   Gradsko veće   investicije   Dragana Stošić   lokalna samouprava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima