Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovčani za komunalije i struju duguju tri milijarde dinara!

rssBookmark and Share

Vlasotince 06.02.2011. Dušan Kocić

Na ulazu u Centar za socijalni rad u Leskovcu morala da interveniše policija, jer su poslednjih dana bile velike gužbe zbog podele 1,4 miliona dinara pomoći

Leskovčani za komunalije i struju duguju tri milijarde dinara!

 

LESKOVAC - Siromašnom jugu Srbije preti velika beda, a neki prognoziraju da će najmanje trećina domaćinstava do kraja 2011. godini upasti u ,,dužničko ropstvo’’, jer nemaju sredstva da namire ni osnovne obaveze!

U ovom trenutku, na primer, Leskovčani duguju za komunalije i struju tri milijarde dinara. U pojedinim leskovačkim kolektivima utužuju korisnike svojih usluga tek posle nekoliko opomena i reprogramiranja dugovanja, jer je praksa pokazala da su suđenjaa dugotrajna i skupa.

Zbog besparice koja je prisutna u pojedinim leskovačkim firmama čiji se rad delimično finansira iz budžeta grada, kao što je, na primer, slučaj sa obrazovnim organizacijama, dogovoreno je, na nedavom sastanku sa direktorima i rukovodstvom grada, da javna preduzeća ne vode sudske sporove i ne blokiraju međusobno račune, jer na kraju ceh svih nesporazuma mora da se naplati iz zajedničke kase, odnosno budžeta grada.

-Utužujemo samo domaćinstva, odnosno građene koji nisu platili račun u proteklih šest meseci – ističe Srđan Nisić, izvršni direktor PWW, kolektiva koji izvozi i deponuje smeće sa gradskih ulica Leskovca, ali i drugih mesta na jugu Srbije.

Najugroženiji pojedinici i porodice u Leskovcu dobile su jednokratnu novčanu pomoć iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 1,4 miliona dinara, ali je to proteklih dana upravo zbog te pomoći, stvorene neopisive gužve i na ulazu u Centar za socijalni rad intervenisala je policija kako bi uvela koliko-toliko reda.

-U prvom trenutku nam se činilo da je novac koji je Vlada Republike Srbije odobrila Leskovcu za pomoć najugroženijima dovoljan da se izmire svi koji su se obraćali zahtevima, ali sada vidimo da je na osnovu javnog poziva upućenog posredstvom medija mnogi više onih koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i žive u vrlo teškim uslovima – ističe Snežana Milojković, direktorica Centra za socijalni rad u Leskovcu.

Posle Kraljeva, koja je pogođen zemljotresom, grad na Veternici je dobio najviše para. Pored Leskovca, u tzv. drugoj kategoriju ,,prioriteta’’ su Tutin, Vlasotince i Crna Trava.

-Svima nećemo moći da pomognemo, ali će nevolje bar biti ublažene, jer veliki broj građanja i domaćinstava preživljavaju – kaže Snežana Milojković, direktorica Centra za socijalni rad u Leskovcu.

 


#   javna preduzeća   policija   Snežana Milojković   Vlasotince   Crna Trava   rad   Vlada Republike Srbije   Centar za socijalni rad   Srđan Nisić
@Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima