Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Marko Todorović član plivačkog kluba „Niš 2005" prvi doplivao do Časnog krsta u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 19.01.2023. Južna Srbija Info

Marko Todorović prvi je doplivao do Časnog krsta u plivačkom nadmetanju, koje je Gradska opština Medijana, i ove godine, organizovala na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“

Marko Todorović član plivačkog kluba „Niš 2005" prvi doplivao do Časnog krsta u Nišu

Marko prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji, ima 18 godina i najmlađi je ovogodišnji učesnik. Učenik je srednje Medicinske škole, 14 godina član plivačkog kluba „Niš 2005“ i član reprezentacije.

„Gradska opština Medijana nastoji da sačuva sve tradicionalne, duhovne i trajne vrednosti kroz ovu manifestaciju“, izjavio je ovom prilikom, predsednik  GO  Medijana Nebojša Kocić. Uz zahvalnost svima, koji su i ovog puta pomogli da se događaj uspešno realizuje, predsednik Kocić je dodao, da su „svi učesnici plivanja za Časni krst, a posebno dame, Violeta i Jadranka, pokazale snagu volje, duha, hrabrosti i snage“ i da „plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, jer ovaj praznik simbolizuje sabornost, širenje mira, ljubavi i vere, koja nas ujedinjuje“.

Ovogodišnji Bogojavljenski vitez, darivan je Časnim krstom, zlatnim lančićem sa krstom, lovorovim  vencem  i  novčanom  nagradom u iznosu od 30.000 dinara. Svi učesnici darivani su zlatnim krstićem.
Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj bio je propraćen simboličnim letom golubova, koji su pušteni pre samog početka takmičenja.
Najveća niška opština, ovu manifestaciju organizovala je u saradnji sa Niškom eparhijom, sveštenstvom Hrama Sv.car Konstantin i carica Jelena, Sportskim centrom „Čair“, Ronilačkim  klubom NAISSUB, Kolom srpskih sestara, Udruženjem golubara „Car Konstantin“ i drugim ustanovama i institucijama. 

Veliko interesovanje plivača, da budu deo tradicionalne manifestacije, najbolja je potvrda velikog značaja koji ovaj praznik ima, a kojim se vraćamo istinskom duhu, sabornosti i negovanju pravoslavne tradicije.
Hrišćanski praznik Bogojavljenje, praznuje se i obeležava u spomen  krštenja Isusa Hrista na reci Jordan. 

Veruje se da ulazak u vodu donosi dobro zdravlje, a onaj ko prvi dopliva do Časnog krsta, imaće sreće tokom cele godine.

Veliki broj okupljenih građana, uprkos lošim vremenskim prilikama, prisustvovao je događaju i bodrio učesnike u plivačkom nadmetanju za Bogojavljenski krst. Prethodne dve godine, manifestacija je organizovana bez prisustva publike, uz poštovanje epidemioloških mera usled kovida 19.

 


#   Niš   Čair   Medijana gradska opština   bogojavljenje   plivanje za Bogojavljenski krst   Car Konstantin i Carica Jelena   Nebojša Kocić   Plivački klub Niš 2005
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima