Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Марко Тодоровић члан пливачког клуба „Ниш 2005" први допливао до Часног крста у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 19.01.2023. Јужна Србија Инфо

Марко Тодоровић први је допливао до Часног крста у пливачком надметању, које је Градска општина Медијана, и ове године, организовала на отвореном базену Спортског центра „Чаир“

Марко Тодоровић члан пливачког клуба „Ниш 2005" први допливао до Часног крста у Нишу

Марко први пут учествује на овој манифестацији, има 18 година и најмлађи је овогодишњи учесник. Ученик је средње Медицинске школе, 14 година члан пливачког клуба „Ниш 2005“ и члан репрезентације.

„Градска општина Медијана настоји да сачува све традиционалне, духовне и трајне вредности кроз ову манифестацију“, изјавио је овом приликом, председник  ГО  Медијана Небојша Коцић. Уз захвалност свима, који су и овог пута помогли да се догађај успешно реализује, председник Коцић је додао, да су „сви учесници пливања за Часни крст, а посебно даме, Виолета и Јадранка, показалe снагу воље, духа, храбрости и снаге“ и да „пливање не треба да има такмичарски карактер, јер овај празник симболизује саборност, ширење мира, љубави и вере, која нас уједињује“.

Овогодишњи Богојављенски витез, дариван је Часним крстом, златним ланчићем са крстом, ловоровим  венцем  и  новчаном  наградом у износу од 30.000 динара. Сви учесници даривани су златним крстићем.
Уз свечани строј припадника Жандармерије, цео догађај био је пропраћен симболичним летом голубова, који су пуштени пре самог почетка такмичења.
Највећа нишка општина, ову манифестацију организовала је у сарадњи са Нишком епархијом, свештенством Храма Св.цар Константин и царица Јелена, Спортским центром „Чаир“, Ронилачким  клубом NAISSUB, Колом српских сестара, Удружењем голубара „Цар Константин“ и другим установама и институцијама. 

Велико интeресовање пливача, да буду део традиционалне манифестације, најбоља је потврда великог значаја који овај празник има, а којим се враћамо истинском духу, саборности и неговању православне традиције.
Хришћански празник Богојављење, празнује се и обележава у спомен  крштења Исуса Христа на реци Јордан. 

Верује се да улазак у воду доноси добро здравље, а онај ко први доплива до Часног крста, имаће срећe током целе године.

Велики број окупљених грађана, упркос лошим временским приликама, присуствовао је догађају и бодрио учеснике у пливачком надметању за Богојављенски крст. Претходне две године, манифестација је организована без присуства публике, уз поштовање епидемиолошких мера услед ковида 19.

 


#   Ниш   Чаир   Медијана градска општина   богојављење   пливање за Богојављенски крст   Цар Константин и Царица Јелена   Небојша Коцић   Пливачки клуб Ниш 2005
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима