Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Страхиња Станковић први допливао до Часног крста

rssBookmark and Share

Ниш 19.01.2024. Јужна Србија Инфо

Страхиња Станковић, први је допливао до Часног крста у пливачком надметању, које је Градска општина Медијана, и ове године, организовала на отвореном базену Спортског центра „Чаир“. Страхиња је IT инжењер, има 29 година, 20 година се бави пливањем и први пут учествује на овој манифестацији. Новчани део награде, овогодишњи победник пливања за Часни крст, даће у хуманитарне сврхе.

Страхиња Станковић први допливао до Часног крста

„Месец јануар је месец очувања традиције у Медијани“ изјавио је овом приликом, председник  ГО  Медијана, Небојша Коцић и нагласио да „Медијана остаје препознатљива по својим манифестацијама, којима настоји да сачува духовне, традиционалне и трајне вредности“.

„Велико интeресовање и све већи број пријављених пливача и њихова жеља, да буду део традиционалне манифестације, најбоља је потврда великог значаја, који овај празник има, а којим се враћамо истинском духу, саборности и неговању православне традиције“ рекао је председник Коцић.

„Сви учесници пливања за Часни крст, а посебно даме, Јадранка, Виолета, Ема и Мина, показалe су храброст, снагу воље и духа“ као  и да „пливање не треба да има такмичарски карактер, јер овај празник симболизује саборност, љубав и веру, која нас уједињује“ истакао је Коцић и додао да је „овогодишњи Богојављенски витез, дариван Часним крстом, златним ланчићем са крстом, ловоровим  венцем  и  новчаном  наградом, чији је износ ове године повећан на 50.000 динара, док су сви остали учесници даривани златним крстићем.“
Уз свечани строј припадника Жандармерије, цео догађај био је пропраћен симболичним летом голубова, који су пуштени пре самог почетка такмичења.

Највећа нишка општина, ову манифестацију организовала је у сарадњи са Нишком епархијом, свештенством Храма Св.цар Константин и царица Јелена, Спортским центром „Чаир“, Ронилачким  клубом NAISSUB, Колом српских сестара, Удружењем голубара „Цар Константин“ и другим установама и институцијама. 

Хришћански празник Богојављење, празнује се и обележава у спомен  крштења Исуса Христа на реци Јордан. 

Верује се да улазак у воду доноси добро здравље, а онај ко први доплива до Часног крста, имаће срећe током целе године.

Велики број окупљених грађана, присуствовао је овом пливачком надметању за Богојављенски крст и бодрио учеснике, којих је ове године, било највише 38, као и највише дама.

 


#   Ниш   часни крст   пливање за Богојављенски крст   Цар Константин и Царица Јелена   Небојша Коцић   Богојављање   Страхиња Станковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима