Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ozračeno petoro radiologa u Nišu

rssBookmark and Share

24.07.2015. V.Torović,Blic. Južna Srbija Info

Kod petorice radiologa na Odeljenju za radioterapiju Klinike za onkologiju u Nišu analizom krvi su utvrđene promene u strukturi ćelija (hromozomske aberacije).

Ozračeno petoro radiologa u Nišu

Dva akceleratora na onkologiji Kliničkog centra rade skoro bez prestanka, kao i tehničari koji ih opslužuju. Zato su, verovatno, i izloženiji zračenju
Zbog toga su od početka godine trojica tehničara bila prebačena na druga radna mesta, na kojima nema zračenja, dok su dvojica otišla na bolovanje.

Miljan Đorđević, viši radiološki tehničar, nije se uplašio od hromozomske aberacije.

- Nisam osećao nikakve promene u zdravstvenom stanju, niti sam imao neke probleme. Bila je to uobičajena analiza krvi kad su mi otkrili promene. Ipak, čelnici Klinike za onkologiju su me odmah prebacili da radim na šalteru. U martu sam se opet testirao i sve je bilo u redu. Tražio sam da me vrate na moje radno mesto jer nema nikakvih razloga da ne radim to što sam i do sada radio. Ne plašim se i ne mislim da sam ozračen - kaže Đorđević.

Na Onkološkoj klinici tvrde da ove promene nemaju veze sa poslom koji radnici obavljaju.

Šta je hromozomska aberacija?

Odstupanje od normalnog i promene u genomu hromozoma se označavaju kao hromozomska aberacija.

Stručnjaci zaštite na radu objašnjavaju da se te promene mogu javiti i zbog izloženosti zračenju, ali ih mogu uzrokovati i infekcije, stres, genetika, hemijski procesi.

Dr Saša Ljubenković, radiolog koji 25 godina radi u monobloku, odnosno “bunkeru” u kojem se nalaze akceleratori, objašnjava da nikada nije naučno dokazano da hromozomske aberacije dobijaju oni koji rade sa pacijentima koji se zrače.

- Direktna veza nije dokazana. Te aberacije iz organizma potpuno nestaju u periodu od tri do šest meseci. Naš problem je što dugo nije rađen nulti pregled radnika pre nego što počnu da rade u zoni zračenja. Tako bismo mogli da znamo da li su radnici imali te promene i pre ovog posla. Sada radimo te analize jednom godišnje. Odgovorno tvrdim da u monobloku nema nedozvoljenog zračenja, opasnog po zdravlje pacijenata i nas koji tu radimo. Na odeljenju radi 16 tehničara, a u dve smene na zračnoj terapiji imamo oko 150 obolelih od karcinoma iz cele jugoistočne Srbije - priča Ljubenković.

Miljan Đorđević, radiološki tehničar:

"Ne plašim se i ne mislim da sam ozračen, tražio sam da me vrate na radno mesto"
Direktor Kliničkog centra u Nišu dr Zoran Radovanović napominje da godinama imaju probleme sa manjkom tehničara.

- Kad su utvrđene te promene kod petorice radioloških tehničara, odmah su prestali da rade u “bunkeru”. Imali smo problem kako da organizujemo posao jer se pacijenti zrače u dve smene. Obrazložio sam ministru Lončaru da ne možemo normalno da radimo i dozvolio nam je da hitno zaposlimo pet radioloških tehničara. Na listi čekanja je 600 bolesnika, ali se nadam da će se to promeniti kad primimo nove radnike. Očekujem da uskoro dobijemo novi akcelerator i tada možemo da počnemo da radimo u tri smene - najavljuje Radovanović.


#   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   radiologija   radna mesta   zračenje   tehničar   Miljan Đorđević   Saša Ljubenković   radno mesto
@tigerzoki @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima