Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Озрачено петоро радиолога у Нишу

rssBookmark and Share

24.07.2015. В.Торовић,Блиц. Јужна Србија Инфо

Код петорице радиолога на Одељењу за радиотерапију Клинике за онкологију у Нишу анализом крви су утврђене промене у структури ћелија (хромозомске аберације).

Озрачено петоро радиолога у Нишу

Два акцелератора на онкологији Клиничког центра раде скоро без престанка, као и техничари који их опслужују. Зато су, вероватно, и изложенији зрачењу
Због тога су од почетка године тројица техничара била пребачена на друга радна места, на којима нема зрачења, док су двојица отишла на боловање.

Миљан Ђорђевић, виши радиолошки техничар, није се уплашио од хромозомске аберације.

- Нисам осећао никакве промене у здравственом стању, нити сам имао неке проблеме. Била је то уобичајена анализа крви кад су ми открили промене. Ипак, челници Клинике за онкологију су ме одмах пребацили да радим на шалтеру. У марту сам се опет тестирао и све је било у реду. Тражио сам да ме врате на моје радно место јер нема никаквих разлога да не радим то што сам и до сада радио. Не плашим се и не мислим да сам озрачен - каже Ђорђевић.

На Онколошкој клиници тврде да ове промене немају везе са послом који радници обављају.

Шта је хромозомска аберација?

Одступање од нормалног и промене у геному хромозома се означавају као хромозомска аберација.

Стручњаци заштите на раду објашњавају да се те промене могу јавити и због изложености зрачењу, али их могу узроковати и инфекције, стрес, генетика, хемијски процеси.

Др Саша Љубенковић, радиолог који 25 година ради у моноблоку, односно “бункеру” у којем се налазе акцелератори, објашњава да никада није научно доказано да хромозомске аберације добијају они који раде са пацијентима који се зраче.

- Директна веза није доказана. Те аберације из организма потпуно нестају у периоду од три до шест месеци. Наш проблем је што дуго није рађен нулти преглед радника пре него што почну да раде у зони зрачења. Тако бисмо могли да знамо да ли су радници имали те промене и пре овог посла. Сада радимо те анализе једном годишње. Одговорно тврдим да у моноблоку нема недозвољеног зрачења, опасног по здравље пацијената и нас који ту радимо. На одељењу ради 16 техничара, а у две смене на зрачној терапији имамо око 150 оболелих од карцинома из целе југоисточне Србије - прича Љубенковић.

Миљан Ђорђевић, радиолошки техничар:

"Не плашим се и не мислим да сам озрачен, тражио сам да ме врате на радно место"
Директор Клиничког центра у Нишу др Зоран Радовановић напомиње да годинама имају проблеме са мањком техничара.

- Кад су утврђене те промене код петорице радиолошких техничара, одмах су престали да раде у “бункеру”. Имали смо проблем како да организујемо посао јер се пацијенти зраче у две смене. Образложио сам министру Лончару да не можемо нормално да радимо и дозволио нам је да хитно запослимо пет радиолошких техничара. На листи чекања је 600 болесника, али се надам да ће се то променити кад примимо нове раднике. Очекујем да ускоро добијемо нови акцелератор и тада можемо да почнемо да радимо у три смене - најављује Радовановић.


#   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   радиологија   радна места   зрачење   техничар   Миљан Ђорђевић   Саша Љубенковић   радно место
@tigerzoki @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима