Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Papirologija završena, počinje izgradnja gradske pijace u Prokuplju

rssBookmark and Share

Prokuplje 27.05.2020. Južna Srbija Info

Projektni tim Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je zajedno sa predstavnicima Grada Prokuplja, obišao lokaciju u blizini Poljoprivredne škole, na kojoj se gradi nova zelena pijaca u Prokuplju.

Papirologija završena, počinje izgradnja gradske pijace u Prokuplju

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović je tom prilikom rekao, da je projektno – tehnička dokumentacija za izgradnju gradske zelene pijace kompletno završena i da se sada očekuje da Ministrstvo državne uprave i lokalne samouprave verifikuje projekat.

-Očekujemo raspisivanje tendera za izvođača radova, a nadzor će vršiti Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, rekao je Simonović i dodao da je ovaj projekat, u pogledu kvaliteta i ekonomske opravdanosti, zauzeo jedno od prvih pet mesta, među 33 projekta iz 29 gradova i opština u Srbiji.

Izgradnja graske zelene pijace u Prokuplju deo je projekta „Partnerstvo za program lokalnog razvoja“ i pokrenula ga je Vlada Srbije u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i Misijom UN za razvoj. On je vredan 30 miliona evra, od čega se 22 miliona finansira iz kredita EIB-a, a ostatak sredstava obezbeđuje se iz budžeta lokalne samouprave. Gradovi i opštine su morali da učestvuju sa najmanje 15 odsto vrednosti pojedinačnog projekta.

-Mi smo i ovaj uslov kao lokalna samouprava ispunili, izgradivši pristupne puteve do nove pijace, parking prostor, novi most. Izgradnju mosta, u ukupnoj vrednosti od nešto preko osam miliona dinara, finansiralo je Ministarstvo privrede i Grad Prokuplje. Takođe, napominjem da je lokalna samouprava svoju obavezu oko pripreme neophodne dokumentacije blagovremeno završila, istakao je Simonović.

Prema njegovim rečima, u završnoj fazi, koja je i najznačajnija, planirana je izgradnja pijačne zgrade i pomoćnih objekata u zoni pijace.

Pijaca će imati ukupno 15 lokala, koji su infrastrukturno opremljeni. U njoj će se nalaziti upravna zgrada, jedan poslovni objekat sa magacinskim prostorom za odlaganje proizvoda, poseban objekat za mlečne proizvode i sanitarni blok.

Ovu završnu fazu, finansira Evropska investiciona banka preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a ukupna vrednost izgradnje nove pijace je oko 175 miliona dinara.

Komentara: 0


#   Prokuplje   pijaca   lokalna samouprava   Ministarstvo lokalne samouprave
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima