Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pet milijardi dinara za rekonstrukciju pruge Niš - Zaječar

rssBookmark and Share

Niš 25.02.2019.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas u mestu Matejevac početku radova na rekonstrukciji pruge Niš – Zaječar.

Pet milijardi dinara za rekonstrukciju pruge Niš - Zaječar

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je bezbednost kako u drumskom i vazdušnom, tako i u železničkom saobraćaju na prvom mestu i da država pored ulaganja u železničke koridore ulaže i u rekonstrukciju regionalnih pruga.

“Nikada se nije više ulagalo u železnički saobraćaj nego sada. Prošle godine rekonstruisali smo 270 km pruga, ove godine planiramo još 300 km. Za nas su regionalne pruge važne jer se na njima odvija život i to je od značaja za građane i privredu. Pruga Niš – Zaječar jeste najlepša, ali je i nebezbedna, i zato danas počinjemo radove vredne pet milijardi dinara, koji će biti gotovi do kraja leta 2020. godine”, rekla je ona.

Potpredsednica vlade zahvalila je građanima Jasenovika koji su reagovali brže od direktora železničkih preduzeća.

“Ulažemo stotine miliona evra u pruge. Radićemo zajedno i na obilaznici oko Niša, elektrifikaciji i modernizaciji pruge Niš - Dimitrovgrad, a nastavljamo radove i na brzoj pruzi Beograd - Budimpešta”, rekla je ona.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je narod ovog kraja čekao 50 godina na rekonstrukciju i zahvalio je Vladi Srbije i potpredsednici Mihajlović na brzom reagovanju.

“U decembru, kada smo imali iskakanja cisterni, ovaj problem je delovao nepremostivo. Dva meseca kasnije otpočinjemo radove jer su nam bezbednost građana i zaštita životne sredine najvažnije”, rekao je Bulatović.

Miroljub Jevtić, direktor „Infrastruktura železnica Srbije“, izjavio je da je ova pruga poslednji put rekonstruisana 1962. godine, iako bi po pravilu to trebalo da se radi na svakih 20-25 godina.

“Zahvaljujući resornom ministarstvu saobraćaja ulažemo pet milijardi dinara u rekonstrukciju 108 km duge pruge. Ova pruga ima 32 mosta, 36 tunela i 90 pružnih prelaza, jedna je od najlepših i najtežih u ovom delu Evrope i biće pravi izazov za rad”, rekao je on.


#   Niš   saobraćaj   Železnice Srbije   Zorana Mihajlović   pruga   Darko Bulatović   Zaječar   Gornji Matejevac   sednica Vlade   Jasenovik   Zaštita životne sredine
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima