Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dveri Niš sumnjaju u stručno znanje minstra pravde Maje Popović

rssBookmark and Share

Niš 08.02.2023. Južna Srbija Info

U skupštinskoj raspravi u načelu o tzv. setu pravosudnih zakona ministar pravde Maja Popović pomognuta i podržana poslanicima SNS-a, na sve argumentovane kritike opozicionih stranaka i predstavnika opozicionih poslaničkih grupa, pokušali su da argumente pobiju ličnim napadima i osporavanjem kompetentnosti poslanika koji su se usudili da kritikuju rad Ministarstva pravde i zakone koje je "čak i Venecijanska komisija potvrdila", piše u delu saopštenja Dveri Niš.

Dveri Niš sumnjaju u stručno znanje minstra pravde Maje Popović

Saopštenje prenosimo u celosti..

Kritike svih opozicionih poslanika, ali i retkih predstavnika vladajuće koalicije, odnosile su se na ista problematična rešenja predloga zakona- na postupak i proceduru njihovog užurbanog donošenja pod pritiskom EU, na izmeštanje izbora sudija iz suvereniteta Narodne skupštine u unapred nepoznato telo, na mogućnost zloupotrebe prilikom izbora tzv "istaknutih pravnika" koji će pod političkim pritiskom odlučivati o izboru sudija i tužilaca i na druga brojna zakonska rešenja koja ne omogućavaju nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca.

Za poslanike SNS-a je uobičajeno da na argumente odgovaraju napadom na ličnost onih koji se usuđuju da iznose kritike, ali je tragično kada to čini Ministar pravde Maja Popović.

U svom obraćanju narodni poslanik prof.dr Tamara Milenković je ispred Poslaničke grupe Dveri -Patriotski blok, pored ostalih kritika novih zakonskih rešenja, pomenula i da su se novi zakoni doneli izmenom Ustava i kršenjem brojnih procedura u donošenju Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, neregularnostima u sprovođenju referenduma i krađi glasova na referendumu, kao i u prebrzo sprovedenoj javnoj raspravi. Pored mehanizama koji u predloženim zakonima ne omogućavaju nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca, narodni poslanik Dveri Tamara Milenković Kerković je pomenula i primer očiglednog korporativnog uticaja na pravosuđe u kome je Vrhovni sud za kratko vreme u potpunosti promenio svoj stav o pravu banaka na naknade za obradu ugovora o kreditu, i time ugrozio 250 hiljada bankarskih klijenata. U svom odgovoru prof. Milenković Kerković ministar pravde Popović pokazala je i elementarno neznanje ali i bezobrazluk.

Tvrdnja ministarke Popović da nije Zakon o referendumu već Ustav iz 2006.god izbrisao uslov cenzusa za uspeh referenduma je potpuno netačna. Ne samo da ministar pravde Maja Popović u svojoj prethodnoj izjavi medijima pokazuje da ne zna da u srpskom Krivičnom zakonu smrtna kazna ne postoji već 20 godina, već je u Narodnoj skupštini pokazala da ne zna ništa ni o Ustavu Srbije. Netačno je da je limit cenzusa ukinut Ustavom iz 2006.god. već je bio definisan Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi iz 1994.god i bio na snazi sve do 2021.god. Tek je tada , neposredno pred raspisivanje novog referenduma dva puta , bez javne rasprave menjan i donet Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi koji je predvideo punovažnost referenduma ako je za njega glasala većina IZAŠLIH BIRAČA. Ovo svoje elementarno neznanje ministar Popović je kao i poslanici SNS-a začinila čuđenjem kako "doktor pravnih nauka ne zna da je cenzus ukinut Ustavom" , prebacujući sopstveno neznanje narodnom poslaniku prof.dr Milenković Kerković.
Odgovor ministarke Popović o mogućnosti uticaja korporativnog kapitala na sudstvo je još tragičniji. Ministar Popović je rekla da Vrhovni kasacioni sud nije izmenio već "dopunio" svoj prethodni stav i da je time "odblokirao" niže sudove "zatrpane" tužbama klijenata protiv banaka.

Tragično neznanje ministra pravde Popović o institutima smrtne kazne i cenzusa u srpskom pravu je oprostiva- naučiće, ako to želi. Oprostivo je i što diskredituje kritičare transferom sopstvenog neznanja. Ono što je neoprostivo je da princip zakonitosti i pravičnosti podređuje nižim interesima - interesu efikasnosti rada sudova iako se time krši Zakon o obligacionim odnosima i interesu krupnog kapitala na štetu stotine hiljada građana Srbije ,bankarskih klijenata.
Verovatno je ovo drugo, zaštita korporativnih interesa krupnog kaputala a ne njeno veliko znanje i zalaganje za pravdu, i razlog njenog izbora.


#   Niš   Dveri   Ministarstvo pravde   Tamara Kerković   Maja Popović
@SPDveri @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima