Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gradonačelnik najavljuje racionalizaciju

rssBookmark and Share

Niš 30.10.2013. Autor: Z. Miladinović

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić najavio je da će zbog smanjenog punjenja gradskog budžeta „troškovi po svim osnovama morati da budu smanjeni, pa i oni za putovanja i kafanske troškove funkcionera i načelnika gradskih uprava“. On je najavio da će biti smanjeno i kreditno zaduženje grada.

Gradonačelnik najavljuje racionalizaciju

Na poslednjoj sednici Gradskog veća, održanoj ove sedmice, saopšteno je da zbog smanjenih prihoda izvršenje budžeta grada za prethodnih devet meseci iznosi 52,36 odsto, a da će do kraja godine biti od 70 do 72 odsto, zbog čega listu troškova treba svesti na najnužnije. Ovakav saldo uticaće i na smanjenje budžeta za narednu godinu za 30 odsto.

- Smanjeno punjenje budžeta na godišnjem nivou nameće potrebu povećanja prihoda i kontrole rashoda. Sve korisnike budžeta interesuje rashodovna strana, ali moramo se potruditi da povećamo prihode grada. Postoje načini da se to učini. Najveći korisnici gradskog budžeta su Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Uprava za obrazovanje, omladinu, kulturu i sport i Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, na koje se potroši oko 80 odsto budžeta. Veliki deo budžeta potroši se i na plate radnika gradske uprave - rekao je Perišić na sednici Gradskog veća.

On je dodao da neće dozvoliti veliko zaduživanje gradskog budžeta. Krediti će se podizati samo za kapitalne investicije, kao što su završetak zapadne tribine Stadiona „Čair“ i izgradnja Popovačkog kolektora. Neće se dozvoliti ni prenos obaveza u narednu godinu u onoj meri u kojoj to traže uprave i indirektni budžetski korisnici. Takođe, neće biti realizovane ni sve stavke programa i projekata koje su podnosile nadležne uprave.

- Tokom prošle godine nije podignut nijedan kredit osim onog za tekuću likvidnost, čija će poslednja rata biti isplaćena decembra meseca. Imali smo ogromne obaveze po osnovu kreditnih zaduženja iz ranijih godina, i to smo uspeli da smanjimo sa 21 na 16 miliona dinara - rekao je on.

Cifre

Prihodi i primanja budžeta Grada Niša planirani su u iznosu od 5.686.723.000 dinara, a ostvareni su u ukupnom iznosu od 5.564.800.974 dinara, od čega 88.385.803 dinara predstavljaju preneta neutrošena sredstava iz ranijih godina, a 102.000.000 su primanja od zaduživanja kod ostalih poverilaca u zemlji u korist nivoa gradova. Rashodi i izdaci izvršeni su u iznosu od 5.544.188.951 dinar.

Najniže punjenje budžeta u Srbiji

- Realizacija budžeta od 72 odsto je dokaz da su javne finansije u gradu u krizi. Niš je grad u Srbiji u kojem se najmanje puni budžet - ocenjuje zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.


#   Niš   gradonačelnik   Ljubivoje Slavković   Uprava za obrazovanje   Uprava za komunalne delatnosti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima