Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nema statusa bez promene prioriteta

rssBookmark and Share

18.11.2011. Izvor : | Tanjug |

Srbija mora da promeni način razmišljanja i prioritete da bi dobila status kandidata za Evropsku uniju 9. decembra, izjavio je danas predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Nema statusa bez promene prioriteta

"Jasno je šta Srbija treba da uradi ukoliko želi status kandidata. Treba da promeni način razmisljanja, pogled na svet, sopstvene prioritete, ne da digne ruke od Kosova, nego da Kosovo shvati kao priliku za promovisanje onih vrednosti koje su dugo bile potisnute", rekao je Jovanović za Tanjug.

On je istakao da Vlada Srbije mora biti iskrena u svom nastojanju da ispuni uslove Evropske Unije, jer će Evropa prepoznati svaki "pokušaj švercovanja nedovršene Srbije u status kandidata".

Osvrćući se na kritike na račun LDP i njihovog insistiranja da se primeni Ahtisarijev plan, Jovanović je rekao da je Vlada krajem prošle nedelje na telefonskoj sednici usvojila uredbu o predaji matičnih knjiga Prištini, što je predviđeno i Ahtisarijevim planom.

Diplomatsku ofanzivu srpskih zvaničnika Jovanović je okarakterisao kao teatralnost i pokušaj održavanja neodržive teze "I Kosovo i Evropa". "To nas je dovelo do toga da danas nemamo ni Kosovo, ni Evropu, da su neizvesni i jedan i drugi cilj", istakao je Jovanović.

Proevropska politika je, prema njegovom mišljenju, u velikoj meri kompromitovana u Srbiji.
"Ona je bila često izgovor za čitav niz političkih incijativa koje su bile kontraproduktivne i koje su bile neiskrene. Tu mislim na toplo-hladnu politiku pritisaka, zbog koje se na kraju krajeva ljudima u Srbiji Evropa smučila. Pri čemu ti ljudi nisu imali priliku da shvate da je ta crno- bela politika posledica našeg insisitiranja", rekao je Jovanović.

"Bez datuma otpočinjanja pregovora sa EU, Srbija ostaje bez prilike da u realnom vremenu promeni sebe u jednu modernu državu", rekao je Jovanović i pozvao Vladu Srbije da posao evrospkih integracija ne ostavi nedovršenim.


#   Srbija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima