Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Popust za prevoz samo za Nišlije

rssBookmark and Share

02.12.2010. Izvor: Blic

Veliki broj studenata iz drugih gradova koji studiraju na nekom od fakulteta Univerziteta u Nišu prinuđen je da svakog meseca plaća punu cenu kartica za gradski prevoz. Studenti ne mogu da dobiju popust jer je gradskom odlukom propisano da to pravo imaju samo studenti sa prebivalištem u Nišu.

Popust za prevoz samo za Nišlije

Gazde kod kojih studenti stanuju privatno retko pristaju da ih prijave na svoju adresu, čime studenti ostaju uskraćeni za mogućnost da kupovinom kartice po beneficiranoj ceni uštede mesečno od 500 do 1.000 dinara.

– Nije mi jasno zašto samo studenti koji imaju prebivalište u Nišu imaju popust na mesečne karte gradskog prevoza, a mi koji dolazimo iz drugih gradova nemamo to pravo? I mi smo studenti, čak imamo mnogo više novčanih obaveza od njih, plaćamo stan, menzu, put do kuće. Grad bi trebalo da omogući svim studentima koji studiraju u Nišu popust, a ne da nas stavlja u poziciju da moramo da menjamo prebivalište samo da bi nam mesečne karte bile jeftinije – kaže Ana Ivanović, studentkinja iz Ražnja.

Jedini način za ostvarivanje popusta jeste promena adrese stanovanja, ali i to naravno donosi određene troškove i komplikacije. Najveći problem je naći gazdu koji će prijaviti podstanara.

– Taj problem traje još odavno i mislio sam da će sada, kada je gradski prevoz u nadležnosti Parking servisa, biti rešen, ali se ispostavilo da nije tako. Kako da menjamo adresu, kad većina nas stanuje privatno, a retko koji gazda želi da prijavi stanara – kaže Boban Kocev, student iz Pirota.

Većina se miri sa činjenicom da ne može da dobije povlastice za prevoz. Jedina nada je da Gradsko veće donese drugačiju odluku, odnosno da jedini uslov za dobijanje beneficirane kartice bude da studiraju u Nišu, ali takvih naznaka nema.

– Volela bih da ostvarim popust na mesečnu karticu, ali ipak, kad razmislim šta mi je sve potrebno, najbolje je da odustanem od toga. Bilo bi dobro da se takav zakon promeni malo u našu korist, jer mnogo je studenata koji nisu iz Niša. Svi bi trebalo da imamo ista prava, bez obzira odakle smo, svaka ušteda bi nam dobro došla, ali da menjamo mesto prebivališta i molimo nekoga da nas prijavi, to nam se definitivno ne isplati – kaže Jelena Petrović, studentkinja iz Leskovca. U Parking servisu kažu da oni samo primenjuju važeću gradsku odluku.

– Odluka grada je da kartice s popustom mogu kupiti samo oni studenti koji imaju prebivalište na teritoriji grada Niša, starosti do 26 godina – kaže Saša Petronijević, koordinator za analizu i statistiku u Parking servisu.

Cena studentskih kartica

Zona     
 Puna cena   Cena sa popustom
I Zona     
 1.670 1.170
I+II 2.220 1.555
I+II+III 2.785 1.955
I+II+III+IV 3.335 2.333



#   prevoz   Gradsko veće   Parking servis   studenti   gradski prevoz   Ana Ivanović   Saša Petronijević   mesečne karte   Boban Kocev
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima