Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Postavljen novi rektor Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 02.07.2023. Južna Srbija Info

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, a na predlog Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija, dosadašnjeg vršioca dužnosti rektora Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Nišu, za novog rektora bogoslovskog učilišta u Nišu postavljen je visokoprečasni protojerej Dejan Krstić, profesor ove Bogoslovije.

Foto: Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija Niš
Foto: Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija Niš

Protojerej Dejan Krstić je rođen 1977. godine u Prizrenu, od oca Branislava i majke Lenke. Osnovnu školu završio je u Prizrenu, nakon čega upisuje Bogosloviju Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu. Po završenoj Bogosloviji, upisuje Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu, da bi svoje studije nastavio na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gde je i diplomirao. U Bogosloviji u Nišu, na preporuku Uprave Bogoslovije, a na predlog Episkopa niškog Irineja, radi od oktobra 2000. godine, gde predaje Crkveno pojanje s pravilom i Crkvenoslovenski jezik. Položio profesorski ispit iz Istorije hrišćanske Crkve, sa radom na temu "Druga etapa ikonoboračke jeresi i konačna pobeda Pravoslavlja 843. godine".

U školi obavljao dužnost vaspitača (2000. – 2013.) i dužnost sekretara Bogoslovije (2013. – 2023.). U braku sa Jelenom (rođ. Gogić), ima sinove Savu (2010.), Mihaila i Jovana (2016.). U čin đakona rukopoložen je 2009. godine u Sabornom hramu u Nišu, rukom tadašnjeg Episkopa niškog Irineja. U prezviterski čin, rukom istog Arhijereja, rukopoložen je 2009. godine u hramu Vaskrsenja Hristovog Hilandarskog metoha u Nišu i postavljen za paroha pri ovom hramu. Činom protojereja odlikovan je od strane Njegovog Preosveštenstva episkopa niškog g. Arsenija, na praznik Svetog Kirila i Metodija, 24. maja 2020. godine.

Primopredaja dužnosti, u prisustvu Komisije sačinjene od profesorâ ove Bogoslovije: protojereja Bobana Stojkovića i jereja Ljubiše Kostića, kao i ekonoma g. Stefana Kojića, obavljena je 01. jula 2023. godine.

Izvor: Sajt Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u Nišu

Komentara: 0


#   Niš   SPC   Niška eparhija   Bogoslovija Ćirilo i Metodije   Vladika Arsenije   Dejan Krstić rektor
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima