Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Potpisani ugovori o prodaji prva četiri lokalna medija

rssBookmark and Share

Vladičin Han 29.09.2015. RTS

Agencija za privatizaciju objavila je da su potpisana četiri ugovora o prodaji lokalnih medija, među njima i informativno-propagandni centar "Vladičin Han".
Udruženje novinara Srbije traži da se produži rok za privatizaciju lokalnih medija.

Potpisani ugovori o prodaji prva četiri lokalna medija

Agencija za privatizaciju objavila je da su potpisana četiri ugovora o prodaji lokalnih medija - Radio-televizije Inđija, JP "Apolo" iz Novog Sada i informativno-propagandnih centara "Vladičin Han" i "Kula".

U skladu sa odredbama Zakona o privatizaciji i Zakona o javnom informisanju i medijima, na osnovu kojih je sproveden postupak privatizacije subjekata privatizacije - izdavača medija, u Agenciji za privatizaciju su 25. septembra potpisani ugovori o prodaji kapitala, prenosi Tanjug.

Za Radio-televiziju Inđija ugovor je potpisala kao kupac potpisala Danijela Šuša iz Šida.

Za JP "Apolo" Novi Sad u ime kupca "Srbija danas" iz Beograda ugovor je potpisala direktor Aleksandra Martinović.

Za IPC "Vladičin Han" ugovor je potpisao kupac Miloš Dinić iz Vladičinog Hana, a za IPC "Kula" kupac Radovan Kovač iz Kule, navedeno je na sajtu Agencije za privatizaciju.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od Ministarstva kulture i informisanja da produži konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja jer su do sada za samo četiri od 23 privatizovana medija potpisani kupoprodajni ugovori.

Ministarstvo je drugi ovogodišnji konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, na kom će biti raspodeljeno 45 miliona dinara, raspisalo 5. septembra. Prvobitni rok za prijave bio je do 20, ali je on naknadno produžen do 30. septembra.

UNS je u saopštenju naveo da su do danas potpisana samo četiri ugovora o prodaji kapitala medija u javnoj svojini i da većina medija u privatizaciji i pored produženog roka neće moći da konkuriše.

Do sada su prodata 23 medija, od kojih za 19 nije potpisan ugovor o prodaji kapitala.

Ti mediji, koji se još vode kao javna preduzeća, nemaju pravo učešća na konkursu. Među njima su Novinska agencija Tanjug, Studio B, RTV Novi Pazar, RTV Kruševac, RTV Kragujevac, list Pančevac i drugi.

UNS je podsetio da je drugi ovogodišnji konkurs Ministarstva predviđen kao konkurs za medije koji treba da budu privatizovani do 30. juna.

Izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima rok za privatizaciju je produžen do 31. oktobra, a do sada je od 50 medija za koje je raspisan javni poziv, ugovor o privatizaciji potpisan za samo četiri medija.

UNS je ocenio da bi raspodelom sredstava pre privatizacije većine medija, bila načinjena velika nepravda medijima koji još nisu dobili nove vlasnike.


#   javna preduzeća   Vladičin Han   privatizacija   Novi Pazar   mediji   Novi Sad   Agencija za privatizaciju   javni poziv   Radio Han  
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima