Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Samardžić-Marković: Izlazak Dinkića iz Vlade je gubitak za državu

rssBookmark and Share

Kuršumlija 09.03.2011. Razgovarao: Stefan Radović

U ekskluzivnom intervjuu za naš portal Ministarka sporta i omladine u Vladi republike Srbije Snežana Samardžić-Marković govori o trenutnoj situaciju u Vladi nakon smene ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića, ministarka otkriva i to kako je Dinkić privatno sve to podneo.

Samardžić-Marković: Izlazak Dinkića iz Vlade je gubitak za državu

*Kakva je situacija u Vladi nakon odlaska Mlađana Dinkića?

Atmosfera se nije bitno promenila, radna je, kakva je i bila. Međutim, izlazak Mlađana Dinkića iz Vlade je gubitak za državu, i to zna svako ko je imao priliku da vidi koliko on energije ulaže u to da se u Srbiji živi bolje. Dinkić je doveo preko 150 investitora, obezbedio rast izvoza... Da li je neko pre 10 godina mogao da zamisli „Panasonik” u Svilajncu, ili „Beneton” u Nišu ?
 

*Šta mislite koji je pravi razlog da premijer Cvetković donese takvu odluku?

To je pitanje za gospodina Cvetkovića, a ne za mene.

*Kako je celu situaciju privatno podneo gospodin Mlađan Dinkić?

Iznenađujuće mirno. Odmah smo se okupili na predsedništvu i razgovarali o svemu. Njegov stav bio je da Srbija mora da bude ispred bilo kog pojedinca i da niko nije rođen u fotelji. Zato je upravo njegov predlog bio, kada je sve nas saslušao, da ostanemo u Vladi, da podržimo zakone koji su neophodni za evropski put Srbije i da on kroz angažman u Skupštini da tom telu novu energiju i inicijativu.
 

*Mislite li da će osoba koja bude postavljena na Dinkićevom mestu voditi računa o otvaranju radnih mesta na Jugu Srbije kao što je on?

Da. Mlađan Dinkić je u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja napravio sistem. Taj sistem se brine o novim radnim mestima kako na Jugu Srbije, tako i u drugim regionima. Osoba koja dođe na njegovo mesto može samo da nastavi tim putem, tim pre što je kandidat za ministra deo tima sa kojim je radio gospodin Dinkić.
 

*Kako komentarišete situaciju u Opštini Kuršumlija gde su opozicione stranke neko vreme držale u blokadi zgradu SO ne dozvoljavajući aktuelnim čelnicicima iz DS, G17 plus i SPS da preuzmu vlast ?

Jedina lošija opcija od loše vlasti je bezvlašće. Kada nemate upravu, niko ne može da ostvari svoja prava, a ni investitori nisu zainteresovani da dođu. Žalosno je što su dnevnopolitička podmetanja dovela do toga da Kuršumlija, koja ima veoma male plate i iz koje se svakodnevno mladi ljudi iseljavaju, mesecima stagnira. Zato je dobro što je ova konfuzija napokon rešena.
 

*Zašto ste izjavili da nemate nameru da ostanete ministarka u NIP?

Zato što imam mnogo posla u ministarstvu kojim rukovodim i za to mi je potrebna puna koncentracija i dosta vremena. Uostalom, to je bilo tehničko rešenje koje je uobičajeno u periodu kada neki ministar podnese ostavku.
 

*Kakav je trenutno položaj omladine u Srbiji?

Mnogo bolji nego što je ikada bio, kada govorimo o omladinskoj politici. Naime, pre nego što je osnovano ovo ministarstvo, niko se nije na sistemski način bavio omladinom. Za vreme mog mandata otvoreno je 120 Kancelarija za mlade na lokalu, započelo se sa izradom oko stotinak lokalnih akcionih planova za mlade, a više od 80 je usvojeno, izrađena je Nacionalna strategija za mlade koju je usvojila Vlada, Zakon o mladima je pred ulaskom u skupštinsku proceduru. Finansirano je preko 350 projekata iz oblasti omladinske politike u kojima je uzelo učešća više od 120.000 mladih. Posebno sam ponosna na Fond za mlade talente, čiji sam predsednik, koji je nagradio ili stipendirao više od 4.000 najtalentovanijih srpskih đaka i studenata, sa preko milijardu dinara.

*Šta je najveći problem omladine na Jugu Srbije?

Sasvim sigurno nezaposlenost. To je problem broj 1 omladine na teritoriji čitave republike. Sledi i nedostatak sadržaja, pre svega kulturnih, zabavnih, sportskih... Južna Srbija nema prvoligaša ni u fudbalu, ni u košarci. Zapitajte se kada je održan neki veliki koncert, izložba nekog svetski priznatog umetnika... Sve je to potrebno mladima, jer kvalitet života ne čini samo radno mesto, već i sadržaji. Gradovi u južnoj Srbiji su u dobroj meri pretvoreni u palanke bez perspektive. Mladi iz takvih mesta idu u veće centre i mi želimo da to promenimo, da se vrati duh južne Srbije, i da se i ona razvija. Južna Srbija ne sme da bude slepo crevo Srbije. Sva ministarstva, a ne samo Ministarstvo omladine i sporta, moraju da posvete pažnju jugu Srbije.
 

*Koji su dalji planovi vašeg ministarstva?

Kratkoročni da stavimo kapu na dosadašnji rad, odnosno da se usvoje Zakon o sportu, koji je pred Skupštinom, i Zakon o mladima koji je pred ulaskom u skupštinsku proceduru. Dugoročni, kada je u pitanju sport, pre svega razvoj sportske baze, odnosno školskog sporta, potom sportska infrastruktura, i na kraju vrhunski sport. Što se tiče omladine, nastavak rada na podršci usvajanju lokalnih akcionih planova u lokalnim skupštinama, zarad nesmetanog rada Kancelarija za mlade, kao i podrška programima i projektima zapošljavanja i samozapošljavanja mladih.


#   Kuršumlija   Južna Srbija region   Mlađan Dinkić   Kancelarija za mlade   radno mesto
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima