Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svetski dan slobode medija: Pet minuta gromoglasne tišine!

rssBookmark and Share

03.05.2017. Južna Srbija Info

Udruženja novinara u Srbiji obeležavaju Svetski dan slobode medija.
Novinari pozivaju na akciju pod nazivom "Pet minuta gromoglasne tišine", kada će se zamračiti ekrani od 11.55 do 12 sati, kako bi se ukazalo na sve teži položaj novinara u Srbiji.

5 minuta gromoglasne tišine
5 minuta gromoglasne tišine

Svetski dan slobode štampe obeležava se 3. maja svake godine. Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode štampe doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigne svest o značaju slobode štampe i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i kako bi se obeležila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjavu o principima slobodne štampe koju su sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

 

Svetski dan slobode medija, Foto: logo

 

UNESKO obeležava Svetski dan slobode štampe odoržavanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu štampe za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode štampe bilo gde u svetu. Dodeljuje se od 1997, na predlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu štampe, kao i zemalja članica UNESKO-a.

Nagrada je nazvana u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinar koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista El Espektador u Bogoti, 17. decembra 1986. posle Kanovih članaka koji su smetali kolumbijsim narko-kartelima.

UNESKO takođe obeležava Svetski dan slobode štampe svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu štampe i agencije UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta. Svaka konferencija je centriran oko teme u vezi slobode štampe, medijsko pokrivanje terorizma, nekažnjivosti i ulogu medija u postkonfliktnim zemljama.


#   mediji   UNESKO   Pet minuta grooglasne tišine   Svetski dan slobode medija
@UNESCO @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima