Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светски дан слободе медија: Пет минута громогласне тишине!

rssBookmark and Share

03.05.2017. Јужна Србија Инфо

Удружења новинара у Србији обележавају Светски дан слободе медија.
Новинари позивају на акцију под називом "Пет минута громогласне тишине", када ће се замрачити екрани од 11.55 до 12 сати, како би се указало на све тежи положај новинара у Србији.

5 минута громогласне тишине
5 минута громогласне тишине

Светски дан слободе штампе обележава се 3. маја сваке године. Одлуку о обележавању Светског дана слободе штампе донета је на Генералној скупштини Уједињених нација како би се подигне свест о значају слободе штампе и подсетиле владе држава да је њихова дужност да поштују и подржавају право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима и како би се обележила годишњица Виндхушке декларације, изјаву о принципима слободне штампе коју су саставила група афричких новинара 1991. године.

 

Светски дан слободе медија, Фото: лого

 

УНЕСКО обележава Светски дан слободе штампе одоржавањем УНЕСКО/Гиљермо Кано награда за слободу штампе за заслужне појединце, организације или институције који су дали изузетан допринос одбрани и/или промоцији слободе штампе било где у свету. Додељује се од 1997, на предлог независног жирија од 14 новинара. Кандидатуре се достављају од стране регионалних и међународних невладиних организација који раде за слободу штампе, као и земаља чланица УНЕСКО-а.

Награда је названа у част Гиљермо Кано Исаза, колумбијског новинар који је убијен испред канцеларије његовог листа Ел Еспектадор у Боготи, 17. децембра 1986. после Канових чланака који су сметали колумбијсим нарко-картелима.

УНЕСКО такође обележава Светски дан слободе штампе сваке године окупљањем медијских професионалаца, организација за слободу штампе и агенције УН како би поднели извештај о процени стања слободе медија широм света. Свака конференција је центриран око теме у вези слободе штампе, медијско покривање тероризма, некажњивости и улогу медија у постконфликтним земљама.


#   медији   УНЕСКО   Пет минута гроогласне тишине   Светски дан слободе медија
@UNESCO @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима