Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Udruživanje lokalnih samouprava u prevenciji protiv poplava i drugih prirodnih katastrofa

rssBookmark and Share

Niš 27.10.2018. Južna Srbija Info

U gradskoj kući u Nišu održan je prvi sastanak predstavnika dvadesetak opština i gradova sa područja jugoistočne Srbije, iz sliva Južne Morave, sa čelnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Kancelarije UNDP u Beogradu.

Udruživanje lokalnih samouprava u prevenciji protiv poplava i drugih prirodnih katastrofa

Cilj sastanka je upoznavanje sa inicijativom za udruživanje i bolju saradnju lokalnih samouprava sa ovog područja u situacijama prirodnih nepogoda i vanrednih situacija, sa posebnim akcentom na preventivno delovanje kako bi takvih situacija bilo što manje.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave Ivana Bošnjaka, u praksi se pokazalo da je neophodno ponovo uspostaviti sistem sličan sistemu Civilne zaštite koji je odlično funkcionisao u nekadašnjoj SFRJ i po kome su i mnoge zapadne zemlje uspostavile svoje sisteme odbrane od vanrednih situacija. Bošnjak je naglasio da je potrebno stvoriti sistem u kome će opštine i gradovi iskoristiti i udružiti sve svoje kapacitete i zajednički, koordinisano, raditi pre svega na preventivi, bilo da su u pitanju čišćenja i uređenja vodotokova, šumskih puteva za gašenje požara i slične aktivnosti, jer poplave, požari, zemljotresi i sve druge stihije ne poznaju administrativne granice, pa zato i u njihovom predupređivanju treba delovati zajednički.

Zamenik direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, nekadašnje Kancelarije za obnovu, Sandra Nedeljković istakla je da je šteta od prirodnih i drugih katastrofa najmanje deset puta skuplja od novca koji je potrebno uložiti u sprečavanje tih pojava. Svi nedostaci naše zemlje u vanrednim situacijama nabolje su se videli u poplavama 2014. godine i zato Kancelarija i resorno ministarstvo i insistiraju na udruživanju i zajedničkom radu u prevenciji ovakvih događaja, kojih će, kako je rekla, zbog klimatskih promena  biti sigurno sve više.

Do sada je, pod okriljem Stalne konferenicije gradova i opština već formirano nekoliko udruženja teritorijalno određenih slivovima reka, pa su se tako već udružile opštine i gradovi iz sliva Zapadne Morave, Drine, Dunava, Kolubare, a pokrenute su i slične inicijative u slivu Velike Morave, Timoka i u Vojvodini.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović naglasio je da  Grad Niš podržava ovu inicijativu i da je spreman da, kao najveći grad na ovom području i grad kroz koji protiču dve najveće reke u ovom delu Srbije, Nišava i Južna Morava, sve svoje kapacitete stavi na raspolaganje i susednim opštinama, jer se, kako je rekao, od prirodnih katastrofa nijedna opština ne može sama ni zaštititi ni odbraniti i da je saradnja u toj oblasti od neizrecive važnosti.

Sličnu ocenu je izneo i predsednik opštine Gadžin Han Saša Đorđević, koji je na čelu Odbora za delovanje u vanrednim situacijama SKGO. On je rekao da je saradnja malih opština koje nemaju velike tehničke, materijalne i kapacitete u ljudstvu sa većim opštinama i gradovima prosto neophodna, i naglasio da očekuje da će se ovom procesu priključiti svih tridesetak opštinea i gradova sa ovog područja, jer je to jednostavno u interesu svih.

O ovoj Inicijativi, u narednim mesecima, treba da se izjasne Skupštine svih opština i gradova sa područja sliva Južne Morave, a zvanično potpisivanje Protokola o udruživanju najavljeno je za sredinu februara. Grad domaćin tog skupa, kako je dogovoreno, biće Grad Leskovac.


#   Niš   Leskovac   Jugoistok   Južna Morava   Gadžin Han   Saša Đorđević   poplava   Darko Bulatović   predsednik opštine   gašenje požara   lokalna samouprava   sektor za vanredne situacije   Ministarstvo lokalne samouprave   Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima   UNDP   Sandra Nedeljković
@EDJugoistok @DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima