Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zabrana izlaska na ulicu od 20 sati uveče do 5 sati ujutru - jedna od novih mera u borbi protiv širenja virusa

rssBookmark and Share

Niš 17.03.2020. Južna Srbija Info, RTS

Zabrana izlaska na ulicu svim licima od 20 sati uveče do 5 sati ujutru, osim onima koji imaju radnu obavezu, stupa na snagu od sutra u 20 časova. Ovo je jedna od mera koje večeras saopštio predsednik Aleksandar Vučić, nakon dve sednice kriznog štaba Vlade Srbije, radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Zabrana izlaska na ulicu od 20 sati uveče do 5 sati ujutru - jedna od novih mera u borbi protiv širenja virusa

Od sutra ujutro u svim urbanim sredima apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu svim licima starijim od 65 godina, a u selima i mestima sa manje do 5.000 stanovnika zabrana se odnosi na starije od 70 godina, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju nakon sednice dva krizna štaba.

Druga mera se tiče svih ostalih građana – od sutra u 20 časova do pet sati ujutro, svakog dana, uvodi se zabrana kretanja svim licima bilo koje starosti. Niko ne može da bude na ulici, osim nadležnih organa na zadatku i radnika koji su u trećoj smeni, naveo je Vučić.

Vojska Srbije će preuzeti kontrolu nad svim zatvorenim graničnim prelazima, migrantskim centrima, svim bolnicama, i biće naoružana jer mora da zaštiti lekare, istakao je predsednik.

"Mora da bude naoružana, da bi zaštitili lekare. Imali smo situaciju da ljudi koji su dolazili iz inostranstva su hteli da tuku naše lekare. Oni rade za našu decu i naše roditelje. Oni moraju da čuvaju da korona ne uđe u bolnice", dodao je predsednik.

Policija, navodi, radi užasno težak posao.

Od 7.607 kontrolisanih lica, čak 1.653 nije pronađeno kod kuće.

"Ja se pitam da li je moguće da se neko tako neozbiljno ponaša. U Niš nam je korona stigla preko Lugana, u Kikindu preko Milana, Beograd kompletan preko Milana. Kazne će biti veoma, veoma oštre za sve ljude koji su kršili izolaciju", naglasio je Vučić.

"Izborni proces se prekida, ne teku nikakve izborne radnje, što je i dogovoreno sa svim strankama koje su bile zaintersovane da učestvuju na izborima", naglasio je Vučić.

Kako je naglasio, nije se razgovaralo ni o kakvim datumima dok se završi borba sa epidemijom od koronavirusa. do tada tako nešto ne postoji.

"Hrane ima napretek, posle setve brašna za dve godine"

Predsednik je ukazao da je NBS stavila moratorijum na kamate. Neće biti nikakvih zateznih kamata, Vlada je odložila plaćanje računa za naredna tri meseca a ako treba i za maj mesec.

Što se prehrambenih proizvoda tiče, Srbija stoji bolje nego zemlje EU, a svakao smo najbolje u regionu, istakao je Vučić.

Hrane ima napretek, posle prcene izvešećemo nešto brašna u region, pre svega u RS, a to važi i za Severnu Makedoniju.

Sa završenom setvom imaćemo brašana za naredne dve godine.

Prema rečima Vučića, imamo milion tona pšenice što je dovoljno za deset meseci, velike su zalihe i kukuruza i suncokretovog ulja.

Nema mesta brizi, dodao je Vučić.

"Bez smanjenja plata i otkaza u javnom sektoru"

Kako je ukazao, veoma je bitno da oni koji rade u državnom sektoru plate neće biti manje, dok će se zdravstvenim radnicima plate biti veće 10 odsto, a u javnom sektoru neće biti otkaza, zbog dobre monetarane i fiskalne politike.

"Pošto je došlo je do depresijacije dolara, javni dug smanjio za 0,2 0,3 odsto".

"Imamo potpunu stabilnost kursa, nećemo dozvoliti pad dinara", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da se država trudi da pokrene proizvodnju i da će radnici ići na posao.

Naveo je da će se obezbediti posebne autobuske linije, pošto će za dva-tri dana biti ukinute sve gradske i međugradske linije. Prevoza će biti samo za radnike u proizvodnji.

Razgovori sa kineskim partnerima su bili izvanredni, mnoge kompanije u Kini žele da pomognu.

"Nema materijala i mašine koje im Kina nije odobrila"
Šalju toliku pomoć iz ugla onoga što je do nas jer više ništa ne možemo da učinimo, tako da neizmerno hvala Kini.

Nema materijala i mašine koje im Kina nije odobrila, sve što smo tražili.

Spremiji smo mnogo od ekonomiski jačih zmalja, jedino strahujemo zbog problema sa zarazom u bolnicama i kasarnama, kaže Vučić.

Nama nedostaju dezinfekciona sredstva i hirurške maske. Dobićemo ogromne količine maski zatvorićemo crno tržište, dobićemo preko 30 miliona maski, dodao je Vučić.

Naglasio je da će se reštiti problem sa dezinfekcionim sredstvima ćemo reštiti.

Treba da se molimo za zdravlje lekara i medicinskih sestara koji rade danonoćno. Obezbeđen je bolnički smeštaj za 6.000 ljudi, a bićemo spremni i za više, poručuje Vučić.

Istakao je da država obezbedila veliki broj respiratora, kako kliničkih tako i transportnih respiratora.

"U subotu se očekuje veliki priliv kliničkih respiratora", zaključio je Vučić.

 


#   Niš   Aleksandar Vučić   Ana Brnabić   zaštita   Koronavirus
@avucic @anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima