Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Какву кафу пијете и да ли нам је неопходна

Bookmark and Share

17.11.2023. Никола Стојановић

Познато је да је кафа најпопуларније пиће на свету, као и да је већина људи конзумира сваког јутра, али и током читавог дана. Научно је доказано да кафа има многа благотворна дејства на организам човека, али свакако са количинама не треба претеривати.

Илустрација
Илустрација

Многи је пију због њеног укуса, као и због ефеката које им шољица овог напитка пружа. Разбуђивање и кретање у нови дан, као и већа продуктивност су разлози зашто се сваког дана на планети попије преко две милијарде шољица црног напитка.

Слободно време, које проведемо у дружењу са драгим и блиским особама, готово увек изискује да се попије бар једна шољица ваше омиљене врсте. То дође као нека врста ритуала, а често се дешава да је пијемо увек из једне исте шоље, оне која нам је омиљена. Наша личност је у великој вези са врстом напитка коју бирамо да пијемо. Али свакако већина воли да одмори уз овај напитак или да размисли које све обавезе у дану треба завршити. Црна, капућино, са млеком, шлагом, хладан нес, избор је заиста велики, а свако без сумње има свог фаворита. 

Аутоматски апарати за espresso или капсуле

Многи људи приликом куповине имају дилему, да ли да купе апарат који користи кафу у зрну, или онај који користи капсуле? Одговор је да је најбоље да изаберете онај који можете финансијски да приуштите, јер оба раде на сличан начин. Ако волите свежу кафу, онда је апарат са млином прави избор за вас. Када купите апарат за espresso који користи капсуле, онда обично морате да користите кафе које произвођачи изаберу да пакују у капсуле, а то је у већини случајева ограничена понуда кафа. Ово је једна од највећих мана апарата на капсуле, јер његовим коришћењем пропуштате фантастичне кафе различитог порекла, као и огроман број  кафа које можете пронаћи у пржионицама кафе, или  у продавницама.

Аутоматски апарати за espresso користе кафу у зрну, па су вам и могућности за избор омиљене кафе неограничене. Када направите espresso, остаци самлевене кафе ће упасти у посебну посуду која мора да се празни с времена на време. Плус је обавезно морате и редовно прати како се кафа не би скорела у посуди или можда прелила преко посуде у унутрашњост и око апарата. Још једна разлика је ниво буке коју производе. Апарати на капсуле су тиши јер они не мељу зрна кафе. Што се одржавања тиче, обе врсте апарата захтевају редован сервис, и сигурно ћете имати више посла око одржавања, па будите спремни на то.

Еколошки фактор и цена

Капсуле које се користе у апаратима праве се од пластике и алуминијума. Многи произвођачи користе рециклиране материјале и производе био разградиве капсуле. Како код нас процес рециклаже није довољно заступљен, као у неким другим државама, онда је то још један разлог да се не купују капсуле. Треба имати на уму да се искоришћене капсуле, тешко разграђују па на тај начин сигурно загађују нашу животну средину. Са друге стране, самлавену кафу у зрну можемо користити за разне пилинге, или као ђубриво за цвеће.

Цене апарата су различите, мада се они који користе капсуле могу пронаћи већ по цени од око 10.000 динара. Наравно, постоје и скупље верзије, ако вас овакви уређаји интересују. Капсуле коштају у просеку 40 – 50 динара, па и више ако се ради о неком познатом бренду. На месечном нивоу треба издвајати позамашну своту новца за ово задовољство. Кафа у зрну се креће око 2000 – 2500 динара за килограм, али од те количине можете направити преко 130 шољица кафе. Рачуницом долазимо до цифре која је мања од 20 динара за једну шољицу, што је и више него повољно. Једина мана је што су аутоматски апарати скупљи од оних на капсуле. 

Које врсте кафе су најчешћи избор

Особе које пију црну кафу, према истраживањима воде мирнији живот, имају једноставну природу са широким кругом пријатеља. Они који воле кафу са шлагом су са једне стране јако организовани, а са друге воле опуштеност. Кафа им служи за забаву, али и за повећање продуктивности. Ледену кафу воле упорне особе, које имају контролу над својим емоцијама и које су јако сигурне у себе и своје мишљење.

Espresso без млека воле особе које су рођени као вође и предводници. Вредни су, а кафа их покреће и држи мотивисаним за посао. Дупли espresso пију особе које су практичне и веома вредне. Капућино пију особе које су креативне и они који воле друштво. Такође, ове особе су отмене и веома углађене. Свакако, можемо живети без кафе али је сам рутуал испијања овог напитка јединствен и пружа огромно задовољство.

 

 

Коментара: 0


#   кафана   напитак   нутриционизам
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима