Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

33. Божићни успон на Ртањ

rssBookmark and Share

Сокобања 05.01.2017

Планинарски Клуб "Железничар" из Ниша 14.01.2017. године организује одлазак на 33. БОЖИЋНИ УСПОН НА РТАЊ у организацији ОПСД "Драган Радосављевић".

33. Божићни успон на Ртањ

Ртањ, мистична планина, "отац свих других планина", највећа пирамида на свету, позорница је на којој се одиграла прва представа организованог планинарског покрета у Србији, у 19. веку.

Не без разлога, многи планинари из Србије и целог света сматрају Ртањ нечим посебним, изузетним. Он се види одасвуд и са њега се све остало може уочити.

Није мали је број оних који га називају пирамидом, "тимочким Мордором", а готово сви му приписују разноразне натприродне моћи. Али једно је сигурно! Једном када освојите врх Шиљак, нећете моћи а да се не вратите поново.

Свако ће имати могућност да одабере за успон на врх Шиљак (1565мнв) једну од две стазе:

- Северну, која од Мирова води кроз густу шуму све до изласка на гребен. Висинска разлика је 1200м и има стрмиих делова те се овај прилаз не препоручује почетницима и мање спремним планинарима. Дужина стазе је око 15км и потребно је 4,5 сата за савладавање.
- Јужну, која од насеља Ртањ, најпре води кроз шуму, а онда излази у подножје ртањске пирамиде, те се до врха излази преко уређених вијугавих стаза, и све време кретања имаmo изузетан поглед на импозантну пирамиду, и по њој се и креће. Овде је висинска разлика 900м и ову стазу препоручујемо сваком планинару. Дужина стазе је око 13км и потребно време за савладавање је 3,5 сата.

Сви учесници ће се са врха Шиљак спуштати јужном страном до насеља Ртањ.

На стази треба поштовати све одлуке водича и спасилаца из Горске службе спасавања. Стаза је одлично обележена планинарским ознакама.

САТНИЦА

06:30 - полазак из Ниша са паркинга на Тргу Војводе Петра Бојовића (преко пута Градске куће)
08:30 - отварање акције
08:45 - полазак аутобусима до сепарације Мирово за оне који на врх иду северном страном, односно до насеља Ртањ за све оне који иду јужном страном планине
09:00 - полазак на успон северном страном
09:30 - полазак на успон јужном страном
13:00 - 14:00 - очекивани излазак обе групе, заједничко фотографисање и дружење
16:00 - 17:00 - заједнички силазак јужном страном у насеље Ртањ

Полазак за Ниш је након доделе захвалница

Организатор обезбеђује:
- Захвалнице за сва друштва - учеснике, као и за најмлађег и најстаријег учесника акције
- Учесничку књижицу
- Печат успона
- Печат врха

Вођа акције Ненад Стевановић Nikos Stevanopulos МБ 585, тел: 062637771

Цена превоза 700 дин

Неопходна опрема за боравак у планини у зимским условима (зимска јакна, рукавице, капа, шал, камашне, штапови за ходање, наочаре за заштиту од сунца). Обавезно понети и резервне мајице и чарапе, батеријску лампу, личну карту, здравствену и планинарску књижицу.

ХРАНА

:Храна из ранца. Са собом треба понети довољно слаткиша, сендвича и енергената, а воду у количини од минимум 2 литра. Вода се може захватити у мотелу Балашевић и у насељу Ртањ.У населју Ртанј не постоје малопродајни објекти.

planinari-zeleznicar.rs

Коментара: 0


#   Сокобања   Ртањ   успон  Железничар ПК
@
[ Додај коментар ]