Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

НБС: Туристички аранжмани у иностранству убудуће по званичном средњем курсу динара

Bookmark and Share

25.07.2019. Бета

а цене и наплаћивања туристичких аранжмана у иностранству убудуће ће се примењивати званични средњи курс динара, саопштила је данас Народна банка Србије (НБС).

Pixabay/moorpheus
Pixabay/moorpheus

Приликом истицања цене и наплаћивања туристичких аранжмана у иностранству убудуће ће се примењивати званични средњи курс динара, саопштила је данас Народна банка Србије (НБС).

Како је наведено, то је прописано новим Законом о трговини, који је усвојила Скупштина Србије, а овакво решење прихваћено је током израде предлога закона, на предлог НБС.

На овај начин решено је дугогодишње питање наплате туристичких аранжмана по продајним курсевима банака за девизе или ефективни страни новац.

Решењем из новог Закона о трговини, цене туристичких аранжмана постају у потпуности упоредиве и предвидљиве јер неће зависити од дневних продајних курсева које утврђују банке.

Овим решењем, корисници услуга туристичких агенција имаће могућност да са великом извесношћу планирају износ издатка у породичном буџету за плаћање туристичких аранжмана који се реализују у иностранству, будући да ће им цена таквог аранжмана бити исказана и наплаћена применом званичног средњег курса динара, који је захваљујући напорима и активностима НБС, већ неколико година уназад на стабилном нивоу и без већих осцилација, наведено је у саопштењу.

Поред тога, туристичке агенције, које су до сада корисницима њихових услуга туристичке аранжмане прерачунавале и наплаћивале применом продајног курса банке код које имају отворен рачун, иако су у пракси девизе куповале по повољнијим курсевима, неће бити више у могућности да остварују додатну зараду по основу курсних разлика, а на терет клијената.

НБС је навела да су, према досадашњим прописима, али и према новом закону, трговци дужни да цене по правилу исказују у динарима, док само изузетно могу да цену истакну у страној валути, као што је то случај у трговини услугама у туризму које су у непосредној вези са иностранством.

Међутим, у том случају, према новом закону трговац мора да при истицању и наплаћивању цене назначи и као обрачунски курс примењује искључиво званични средњи курс динара.

Нови Закон о трговини објављен је у Службеном гласнику Републике Србије и ступа на снагу осмог дана од дана објављивања – 30. јула 2019. године.

Коментара: 0


#   туризам   Туристичке агенције   НБС   курс   Скупштина Србије   иностранство
@SrbNarodnabanka @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима