Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Братимљење Сврљига и Шетјернеја

rssBookmark and Share

14.04.2011. Марко Миладиновић

Потписано писмо о намери.

Циљ посете Франца Худоклина, словенског жупана градића Шенетјернеј код Новог Места, је уствари првенствено економска и културна сарадња градова. Сврљиг на овај начин добија шансу да у партнерском односу са Шентјернејом, користи предприступне фондове Европске уније.

Братимљење Сврљига и Шетјернеја

Худоклин је објаснио присутним привредницима да се општина Шентјернеј налази се у југоисточном делу државе и погранична је са Хрватском. Општина обухвата јужни део историјске покрајине Долењске. У јужном делу налази се планина Горњаци, а у северном се налази равница уз дољи ток реке Крке.

Такође Худоклин је нагласио да је ово његов четврти мандат и да је у њиховој локалној самоуправи запошљено свега 11 радника који раде у служби седам хиљада људи, колико је у граду.

По потписивању писма о намерама размењени су поклони, а потом су представници словенске делегације разговарали и одговарал на питања окупљених привредника о могућој сарадњи два града и примерима из праксе.

Жупан Шентјернеја Худоклин упознао је присутне привреднике са актуелном привредном ситуацијом у свом граду и експанзијом напретка, који су остварили у предходној деценији дошавши у ситуацију да је без посла у њиховом месту практично ,само онај ко неће да ради и да су у прилици да запошљавају раднике из околних градова што код нас није случај.

 


#   без посла
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима