Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

До поноћи без казни за мобилни и појас!?

rssBookmark and Share

28.02.2014. МОНДО

Саобраћајна полиција од 21. фебруара до 28. у поноћ не може да напише ниједну мандатну казну јер су јој одузети записници за кажњавање несавесних возача.

До поноћи без казни за мобилни и појас!?

Ово је последица лоше организације преласка са старог на нови Закон о прекршајима, и свим саобраћајним полицајцима на улицама одузети су записници за писање мандатних казни.

То су прекршаји за које полиција изриче казне од 3.000 и 5.000 динара на лицу места. То значи да, ако полиција заустави возача који није везао сигурносни појас или користи телефон током вожње, не може да га казни, већ само да га опомене.

"Направљена је грешка када је писан закон. У новом Закону о прекршајима пише да ће поступци који су покренути после 1. марта бити вођени по новом закону, а они пре тог датума по старом. Заборавили су, међутим, да када саобраћајац напише мандатну казну, возач има рок од осам дана за плаћање пре покретања прекршајног поступка", кажу за "Блиц" у саобраћајној полицији.

Проблем би настао јер би свака прекршајна пријава написана пре 1. марта, а која је пред суд дошла после тог датума, била оборена.

"Возачи би, у пракси, направили прекршај по старом, а пред судом би за њих важио нови пропис. Просто, није постојало друго решење. У овом прелазном периоду од 21. фебруара до 1. марта одлучили смо да повучемо записнике и тако изаберемо мање зло", кажу у полицији.

Стојадин Јовановић, директор Агенције за безбедност саобраћаја, наводи да је за сваку осуду пропуст доносиоца закона јер није имао у виду прелазне одредбе.

"Свако решење мора да има прелазни период и очигледно је да је неко морао да га предвиди. Ипак, ако полиција појача патроле, контролу, али и делује превентивно, мислим да не би за ово кратко време могла да буде угрожена безбедност. Може, међутим, да неко ко није кажњен изазове несрећу. Можемо да се надамо да се тако нешто неће догодити", истиче Јовановић.

 


#   полиција   саобраћај   прекршајна пријава
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима