Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Епидемија у лесковачком крају

rssBookmark and Share

10.01.2011. Извор: Танјуг, С Медиа, Блиц

Епидемилог Инстута за јавно здравље у Нишу проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је данас да се на нишкој Клиници за инфективне болести лече четири пацијента са клиничком сликом грипа типа А (Х1Н1), а да су два пацијента прикључена на апарате за дисање, и да је број оболелих од малих богиња у селу Брестовац код Лесковца повећан на 24, и апеловао на родитеље да провере да ли су им деца примила вакцину против те болести.

Епидемија у лесковачком крају

Један пацијент на респиратору је из околине Прешева, а други је из Ниша, рекао је др Тиодоровић Тањугу поводом обољевања од грипа на југу Србије.

Друга два пацијента са лакшом клиничком сликом су из околине Лесковца и Ниша, казао је он.

Др Тиодоровић је рекао да је сезонски грип у Србији потврђен још средином децембра прошле године код пацијената у Ужицу и да се радило о грипу типа А (Х3Н2).

Од малих богиња у Брестовцу оболеле 24 особе

Од малих богиња најчешће обољевају деца, али могу да се јаве и код одраслих особа које нису стекле имунитет. Тиодоровић је упозорио да ситауција са епидемијом малих богиња може да буде озбиљан проблем.

"Због лоше изведене вакцинације, у Бугарској је прошле године оболело 28.000 деце, а 28 је у тој епидемији умрло, подсетио је Тиодоровић.

Епидемија је у Брестовцу избила крајем прошле године и 24 случаја су потврђена с јасном клиничком сликом, казао је Тиодоровић.

Обољење започиње кијањем и повишеном температуром, мучнином у стомаку, а затим се јавља осип и кашаљ. Због општег пада имунитета, могуће су секундарне инфекције са додатним компликацијама укупног здравственог стања пацијента.

Нова превара са свињским грипом

"Грип А (Х1Н1) сврставамо сада у сезонски грип, а не у пандемијски", напоменуо је он указујући да је најефикаснија заштита од грипа вакцина против сезонског грипа која у себи садржи заштиту од грипа тип А (Х1Н1), А(Х3Н2) и грипа типа Б.

Тиодоровић је подсетио да је грип типа А (Х1Н1) раније потврђен код два пацијента из Београду и једног из Зрењанина.

Он је рекао да се повећани број оболелих очекује са почетком другог полугођа у школама и да има још времена за вакцинисање, посебно хроничних болесника, а по препоруци гинеколога и трудница, односно према препоруци педијатра и деце.

Тиодоровић је рекао да је број оболелих у овом тренутку сигурно већи, али да га прати лакша клиничка слика, па се такви пацијенти не јављају лекару.

Вакцинација најбоља превенција болести

Период инкубације код грипа је три до четири дана, а период стицања имунитета после вакцинисања износи између од 15 до 21 дана.

Тиодоровић је подсетио да је прошле године од последица новог грипа преминуло 137 особа са потврђеном дијагнозом, међу њима и десет трудница, што се никада раније није десило када је реч о епидемијама грипа.



#   болест   Бранислав Тиодоровић   сезонски грип
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима