Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гашић: Србија битан и цењен чинилац у извозу безбедности

rssBookmark and Share

Бујановац 28.11.2014. Танјуг

У бази "Југ" крај Бујановца припадници војски САД, Србије и четири државе региона данас су на завршном дану вежбе "Платинасти вук 15" приказали висок степен обучености за извршавање задатака у мировним мисијама.

Гашић: Србија битан и цењен чинилац у извозу безбедности

Вежбу су извели и припадници војски Бугарске, Македоније, Румуније и Хрватске и српске Жандрмерије, у присуству министра одбране Братислава Гашић који је оценио да овакве вежбе доприносе да Србија буде битан чинилац у извозу безбедности, а припадници војске цењени и поштовани свуда у свету.

Он је изразио задовљство због још једне вежбе која је реализована са партнерима и што база "Југ" све више постаје мултинационални центар за обуку јединица које се упућују у мировне операције.
"Нама је најбитније стицање нових знања и искустава, размена мишљења јер тако долазимо до онога што је најважније кад је Војска Србије у питању, до оперативних и функционалних способности", рекао је Гашић.

Он је подсетио да су јуче 72 припадника Војске Србије свечно испраћена у Централноафричку Републику нагласивши да "тиме Србија први пут има више од 500 припадника у међународним мисијама".
"Тиме Србија први пут има више од 500 припадника у међународним мисијама и битан је чинилац у извозу безбедности, на шта смо јако поносни, јер је то круна петнаестогодишњег рада и учешћа наше војске у мировним операцијама", истакао је он.

Гасић је навео да га радује и да је поносан, јер се, где год отишао и с ким год причао, уверио да је српски војник поштован и цењен због свог знања и умећа.

Уз начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и најодговорније страрешине српских оружаних снага завршном дану вежбе, која је почла половином новембра присуствовали су и страни војни изасланици акредитовани у Србији.

Уз приказ војно полицијских поступака на контролном пункту УН у оквиру вежбе приказан је и начин реаговања у случају демонстрација као и "неубојито оружје", односно оружје које не наноси смртоносне повреде.

"Платинасти вук 15" је осмисљен тако да се припадници војски земаља учесница, "у оквиру заједничког ангажовања, обуче за ефикасну употребу неубојитог оружја и планирање и извршење задатака у операцијама очувања мира у мултинационалном окружењу".

Циљ вежбе било је повећање интероперабилности и међусобно разумевање припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу.

Припадници јединица које су учествовале у вежби обучаване су у раду са неубојитим оружјем, као и у планирању, припреми и реализацији задатака у операцијама очувања мира у мултинационалном окружењу.

На вежби је било ангажоавано око 260 припадника Војске Србије, маринаца САД као и војски Бугарске, Македоније, Румуније и Хрватске и српске Жандармерије.

База "Југ" се налази на брду Цепотина, удаљеном више од пет километара од Бујановаца и планирано је да прерасте у међународни Центар за обуку припадника оружаних снага за учесће у мултинационалним операцијама.

Претходна вежба „Платинасти вук 14“, у којој су учестовали стрељачки водови из састава Четврте бригаде Копнене војске, изведена је у јула ове године.


#   Бујановац   Братислав Гашић   жандармерија   Љубиша Диковић   вежба   база Југ   Војска Србије   Братислава
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима