Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас суђење Симовићу и Калинићу за убиство премијера

rssBookmark and Share

12.09.2011. Аutor : Agencije

Поновљено суђење припадницима криминалног "земунског клана" Милошу Симовићу и Сретку Калинићу за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића требало би да почне данас пред Специјалним судом у Београду из другог покушаја.

Данас суђење Симовићу и Калинићу за убиство премијера

Суђење је 1. јуна било одложено на молбу Симовића, који је затражио одлагање како би се боље упознао с преметом, док Калинић није желео да изложи одбрану.



Суд им је одобрио понављање процеса пошто су обојица били у бекству више од седам година, па су у одсуству правоснажно осуђени на по 30 година затвора због учешћа у убиству премијера. Та одлука остаје на снази све до изрицања нове правоснажне пресуде.


Калинић и Симовић су осуђењи због низа убистава, отмица и других кривичних дела у процесу против "земунског клана" на по 40 година затвора, а ускоро их очекује поновљено суђење и за та кривична дела.


Оба поступка ће бити поновљена само у односу на њих двојицу, али не и у односу на остале осуђене.


Милош Симовић је 10. јуна прошле године ухапшен на граничном прелазу између Хрватске и Србије, два дана након што је у Загребу тешко ранио Калинића, с којим се, како сумња тужилаштво, скривао више од седам година, од убиства премијера.


Калинић је 8. јуна прошле године ухапшен у Хрватској, а 25. августа изружен Србији.
Он је био први хрватски држављанин који је изручен по Споразуму о међусобном изручењу сопствених држављана између Србије и Хрватске.


Симовић се од јуна налази у пожаревачком затвору Забела где служи вишедеценијску казну затвора, док је Калинић у Окружном затвору у Београду.


#   премијера   суђење
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима