Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas suđenje Simoviću i Kaliniću za ubistvo premijera

rssBookmark and Share

12.09.2011. Autor : Agencije

Ponovljeno suđenje pripadnicima kriminalnog "zemunskog klana" Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića trebalo bi da počne danas pred Specijalnim sudom u Beogradu iz drugog pokušaja.

Danas suđenje Simoviću i Kaliniću za ubistvo premijera

Suđenje je 1. juna bilo odloženo na molbu Simovića, koji je zatražio odlaganje kako bi se bolje upoznao s premetom, dok Kalinić nije želeo da izloži odbranu.



Sud im je odobrio ponavljanje procesa pošto su obojica bili u bekstvu više od sedam godina, pa su u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera. Ta odluka ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude.


Kalinić i Simović su osuđenji zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela u procesu protiv "zemunskog klana" na po 40 godina zatvora, a uskoro ih očekuje ponovljeno suđenje i za ta krivična dela.


Oba postupka će biti ponovljena samo u odnosu na njih dvojicu, ali ne i u odnosu na ostale osuđene.


Miloš Simović je 10. juna prošle godine uhapšen na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina, od ubistva premijera.


Kalinić je 8. juna prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izružen Srbiji.
On je bio prvi hrvatski državljanin koji je izručen po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.


Simović se od juna nalazi u požarevačkom zatvoru Zabela gde služi višedecenijsku kaznu zatvora, dok je Kalinić u Okružnom zatvoru u Beogradu.


#   premijera   suđenje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima