Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Две Нишлијке заглавиле иза решетака јер су малтретирале мужеве

rssBookmark and Share

Ниш 05.12.2017. Бранко Јанчковић, Блиц, Јужна Србија Инфо

Да и припадници јачег пола могу бити жртве породичног насиља сведоче примери из Ниша где су две жене завршиле иза решетака јер су биле насилне према својим мужевима, а потом се оглушиле о изречену меру забране приласка, пише Блиц.

Мужеви су се покајали и све им опростили, али "закон је закон" (Илустрација) Фото: Профимедиа
Мужеви су се покајали и све им опростили, али "закон је закон" (Илустрација) Фото: Профимедиа

Наиме, пошто су случајеви породичног насиља били пријављени полицији, женама је била изречена хитна мера привременог удаљења из стана и забрана комуникације, али су им мужеви опростили и увреде и батине и сагласили се да се врате кућама.

Међутим, иако су им мужеви опростили све непријатности, суд није кршење изречене мере па су се нашле у затвору.

Наташа Зорић Живановић, руководилац групе за сузбијање насиља у породици Полицијске управе Ниш каже да се нови Закон за спречавање насиља у породици примењује доследно, и да се искључују било какве емоције и субјективни ставови.

Позвао полицију па се покајао, али је већ било касно...

- Жена која је била насилна према мужу и супругу, полицијским наређењем, у складу са Законом о спречавању насиља у породици, који се примењује од јуна 2017. године изречена је хитна мера привременог удаљења из стана и мера забране забране контактирања и комуницирања о коју се она оглушила. Њен супруг је пријавио полицији да се вратила на адресу становања, што је и био у обавези да уради, али се покајао када је схватио да ће полиција у наставку поступања доследно применити Закон о спречавању насиља у породици и да ће против његове жене бити поднета прекршајна пријава. Тако јој је Прекршајни суд изрекао казну од 45 дана затвора, каже Зорић Живановић.

Она објашњава да иако је муж изразио кајање што је пријавио супругу да се вратила кући и потом молио полицију да је не процесуира, припадници полиције су поступили професионално и спровели поступање до краја.

Морамо да искључимо емоције, закон је закон

- Приликом  примене овог закона искључују се емоције и субјективни ставови, поступа се објективно по свим позитивним правним прописима јер је за државу свако насиље неприхватљиво - каже Зорић Живановић.

Закон је доследно спроведен и у случају једног професора из Ниша који је затражио полицијску заштиту после вишемесечног малтретирања своје супруге.

И њој је била изречена мера забране приласка, али се вратила кући пошто се помирила са мужем. Међутим, када је муж пријавио суду да се вратила кући, и тражио да се поступак против ње обустави, суд је утврдио да је прекршила забрану приласка и казнио је са 30 дана затвора.

Коментара: 0


#   Ниш   насиље у породици  жена  Прекршајни суд  Наташа Живановић
@
[ Додај коментар ]