Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dve Nišlijke zaglavile iza rešetaka jer su maltretirale muževe

rssBookmark and Share

Niš 05.12.2017. Branko Jančković, Blic, Južna Srbija Info

Da i pripadnici jačeg pola mogu biti žrtve porodičnog nasilja svedoče primeri iz Niša gde su dve žene završile iza rešetaka jer su bile nasilne prema svojim muževima, a potom se oglušile o izrečenu meru zabrane prilaska, piše Blic.

Muževi su se pokajali i sve im oprostili, ali "zakon je zakon" (Ilustracija) Foto: Profimedia
Muževi su se pokajali i sve im oprostili, ali "zakon je zakon" (Ilustracija) Foto: Profimedia

Naime, pošto su slučajevi porodičnog nasilja bili prijavljeni policiji, ženama je bila izrečena hitna mera privremenog udaljenja iz stana i zabrana komunikacije, ali su im muževi oprostili i uvrede i batine i saglasili se da se vrate kućama.

Međutim, iako su im muževi oprostili sve neprijatnosti, sud nije kršenje izrečene mere pa su se našle u zatvoru.

Nataša Zorić Živanović, rukovodilac grupe za suzbijanje nasilja u porodici Policijske uprave Niš kaže da se novi Zakon za sprečavanje nasilja u porodici primenjuje dosledno, i da se isključuju bilo kakve emocije i subjektivni stavovi.

Pozvao policiju pa se pokajao, ali je već bilo kasno...

- Žena koja je bila nasilna prema mužu i suprugu, policijskim naređenjem, u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine izrečena je hitna mera privremenog udaljenja iz stana i mera zabrane zabrane kontaktiranja i komuniciranja o koju se ona oglušila. Njen suprug je prijavio policiji da se vratila na adresu stanovanja, što je i bio u obavezi da uradi, ali se pokajao kada je shvatio da će policija u nastavku postupanja dosledno primeniti Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i da će protiv njegove žene biti podneta prekršajna prijava. Tako joj je Prekršajni sud izrekao kaznu od 45 dana zatvora, kaže Zorić Živanović.

Ona objašnjava da iako je muž izrazio kajanje što je prijavio suprugu da se vratila kući i potom molio policiju da je ne procesuira, pripadnici policije su postupili profesionalno i sproveli postupanje do kraja.

Moramo da isključimo emocije, zakon je zakon

- Prilikom  primene ovog zakona isključuju se emocije i subjektivni stavovi, postupa se objektivno po svim pozitivnim pravnim propisima jer je za državu svako nasilje neprihvatljivo - kaže Zorić Živanović.

Zakon je dosledno sproveden i u slučaju jednog profesora iz Niša koji je zatražio policijsku zaštitu posle višemesečnog maltretiranja svoje supruge.

I njoj je bila izrečena mera zabrane prilaska, ali se vratila kući pošto se pomirila sa mužem. Međutim, kada je muž prijavio sudu da se vratila kući, i tražio da se postupak protiv nje obustavi, sud je utvrdio da je prekršila zabranu prilaska i kaznio je sa 30 dana zatvora.


#   Niš   policija   nasilje u porodici   žena   prekršajna prijava   Prekršajni sud   Nataša Živanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima