Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Поново трагедија: Дечака у Нишу ударила струја од 25.000 волти! (ФОТО)

rssBookmark and Share

28.04.2016. Бранко Јанчковић, Ало

Малолетни П.И. (17) из Ниша задобио је опекотине опасне по живот након што га је ударила струја напона 25.000 волти када се попео на један од вагона паркираних на споредном колосеку Железничке станице у Нишу.

Дечака на железничкој станици ударила струја од 25.000 В, Фото: Б. Јаначковић
Дечака на железничкој станици ударила струја од 25.000 В, Фото: Б. Јаначковић

Инцидент се десио данас око 16.45 часова, након чега је повређени младић санитетом Хитне помоћи, у свесном стању, пребачен на Клинику за дечју хирургију са ортопедијом.

Према првим информацијама, П.И. је дошао на Железничку станицу како би се међу старим вагонима фотографисао са другом, не знајући, очигледно, за опасност од струјног удара.

Друга трагедија на истом месту за три године

Пре три године на истом месту на железничкој станици од струјног удара је настрадао дечак Ђорђе Митић (12) када се попео на вагон да би нацртао графит. Он је са тешким повредама пребачен у КЦ Ниш, али је касније преминуо.

- Чуо сам прасак, као јака петарда да је пукла. Нисам знао о чему се ради док није дошла екипа хитне помоћи. Онда сам чуо да се дечак попео на вагон и да га је ухватио „волтин лук“. Ударило га је 25.000 волти иако није пипнуо високонапонске водове па је пао са вагона на земљу. Струја га је опекла по рукама и грудима, али је био свестан. Његов друг, који је прошао неповређен, дотрчао је до железничара и обавестио их, па је позвана Хитна помоћ и полиција. Лекари Хитне помоћи су га уз помоћ радника железнице и полицајаца пренели до санитета - каже један од очевидаца акције евакуације.

На Клиници за дечју хирургију са ортопедијом констатовано је да дечак има тешке опекотине, опасне по живот.

Директор Медија центра Железница Србије Ненад Станисављевић наводи да се инцидент десио на 13. колосеку железничке станице у Нишу, на којем су смештени вагони за поправку и сечење у старо гвожђе.

- Дечак се попео на вагон, према незваничним информацијама, да би се фотографисао. Оно што међутим, није знао, јесте то да није морао да додирне жицу под напоном да би га ударила струја. Довољно да се нађе на удаљености мањој од 2,5 метара да би ушао у струјно коло. Многи то не знају тако да две, до три особе сваке године настрада пењући се на вагоне због струјног удара - каже Станисављевић.

Он каже да су вагони смештени на том месту у складу са законом.

- На целој станици налазе упозорења да је забрањено пењати се на вагоне због опасности од удара струје напона 25.000 волти. Млади не схватају каква их опасност вреба и да пењање на вагоне није игра. Не морају да пипну жицу да би их ударила струја, ако су на њаој раздаљини од 2,5 метра. Још једном упозоравамо све грађане да воде рачуна и да поштују упозорења - каже Станисављевић.

- Дечак је задобио повреде настале волтиним луком, односно ударом струје високог напона. Задобио је дубоке опекотине другог и трећег степена од главе до натколеница. Повреде су опасне по живот. У току је спровођење дијагностике и терапије. Предузимамо све мере које могу у том случају да се предузму - каже помоћник директора Клинике др Драгољуб Живановић.


#   струја   Клинички центар Ниш   Хитна помоћ   Железничка станица   Ненад Станисављевић   удар   дечак   Драгољуб Живановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима