Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Судови греше, али пролазе без казне: Случај Жарковић

rssBookmark and Share

Лебане 12.10.2015. Блиц

Уставни суд је учинио веома ретку ствар и поништио правоснажну пресуду којом је одбијено да се додели одштета породици настрадалог војника Радомана Жарковића.

Отац Благоје никад није веровао да му се син убио
Отац Благоје никад није веровао да му се син убио

- Апелациони суд у Нишу дао је мањкаво и штуро образложење оспорене пресуде, које не задовољава стандард правичног суђења - наводи се у одлуци Уставног суда Србије. На основу одлуке Уставног суда од 10. јуна, Апелациони суд у Нишу донео је нову правоснажну пресуду, коју је пре неколико дана доставио заступницима породице Жарковића.

Суд у Нишу одбио је да да одштету породици за смрт сина војника

Уставни суд је утврдио да је Апелациони суд у Нишу направио пропуст када није објаснио сопствени закључак да нема разлога за одштету и да нема одговорности војске и поред тога што су због смрти Радомана Жарковића изречене дисциплинске казне његовим старешинама.

- У предмету одштете породици Жарковић, Апелациони суд у Нишу није предузимао баш ништа четири месеца. Обично одмах по достави одлуке Уставног суда којим се поништава пресуда надлежни суд доноси нову одлуку по жалби. Овде је у питању игнорисање одлуке Уставног суда. Крајње је време да неко од судија буде кажњен због таквог непоступања, али и због доношења незаконите пресуде, коју је поништио Уставни суд - каже за „Блиц“ адвокат Предраг Савић, заступник породице Жарковић.

Поништену пресуду којом је одбијено да се додели одштета оцу настрадалог војника Благоју Жарковићу и браћи Милану и Бојану, Апелациони суд у Нишу донео је још 28. марта 2012. године. Сада је на основу одлуке Уставног суда, Апелациони суд донео нову правоснажну пресуду, којом је одбијена жалба државе Србије и Министарства одбране на одлуку Основног суда у Лесковцу да се додели одштета оцу и двојици браће настрадалог Жарковића.

- Не постоји цена која може да надокнади губитак мог брата. Не знам зашто држава није другачије поступила. Дозволила је ово десетогодишње малтретирање од његове погибије. То је тортура и пакао који не престаје још од смрти мог брата - каже за „Блиц“ Бојан Жарковић.

Смрт на девојкином камену

Радоман Жарковић је изгубио живот 30. јуна 2005. на осматрачници „Девојкин камен“ у Копненој зони безбедности у општини Лебане. На одслужење војног рока, настрадали младић дошао је четири месеца раније. Према резултатима истраге, у питању је самоубиство, али никада до краја нису истражене пријаве о навођењу на самоубиство. После трагедије, неке старешине Жарковића су смењене и дисциплински кажњене.


#   Лебане   суд   самоубиство   апелациони суд   Уставни суд   Предраг Савић   Копнена зона безбедности   Радоман Жарковић   Благоје Жарковић   8. март
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима